Z kláštera ve Veltrusech by měl do 10 let vzniknout hospic

Vložil
ČTK
10.05.2015 17:25
Veltrusy (Mělnicko) - V areálu bývalého kláštera ve Veltrusech na Mělnicku by měl v budoucnu vzniknout lůžkový hospic pro asi 120 pacientů za přibližně 350 milionů korun. Obecně prospěšná společnost Hospic knížete Václava, která bude nový hospic provozovat, dnes slavnostně položila základní kámen stavby. Samotná výstavba začne nejdříve za dva roky, organizace musí zajistit finanční prostředky z různých fondů. ČTK to dnes řekli ředitel společnosti Lubomír Kníže a náměstek středočeského hejtmana Milan Němec (ČSSD). Stavba by podle nynějších předpokladů měla být dokončena přibližně do deseti let.
    "Teoretická možnost získat první prostředky je tak za dva roky, protože před tím potřebujeme mít zpracovaný projekt. Na vypracování projektu se musí sehnat také nějaké peníze, není to v řádu desetitisíců ani statisíců, už je to v řádu milionů," řekl ČTK Kníže.
    Areál vznikne na místě bývalého kláštera, ale asi 90 procent z celkových nákladů bude investováno do zcela nové výstavby. "Rekonstrukce by neměla být tak náročná jako výstavba nových budov," doplnil Kníže. Společnost Hospic knížete Václava dosud provozuje pouze domácí hospicovou péči. Areál před časem získala od české provincie Kongregace dcer Božské lásky spadající pod Římskokatolickou církev.
    Ve Středočeském kraji je jeden lůžkový hospic v Čerčanech na Benešovsku. Kapacitu má asi 30 lůžek.
0 komentářů
přidat komentář