Baugruppe Brno! - pozvánka na přednášku a diskuzi

Zdroj
4AM Fórum pro architekturu a média
Vložil
Tisková zpráva
06.05.2015 08:15
"Ve Vaší čtvrti je mezi činžáky volná parcela. Napadne Vás, že by se na ní dal postavit dům, ve kterém byste mohli mít byt podle Vašich představ. Je to Vaše město, do jeho podoby tedy můžete vtisknout něco svého, zařídit se v něm podle sebe. Dáte se dohromady s lidmi jako jste Vy, a namísto toho, abyste si každý sháněl svůj byt, vytvoříte BAUGRUPPE..."

Baugruppe Brno! Investujme společně – stavme společně – bydleme společně

Jak se stát developerem vlastního bydlení ve městě?!



4AM/Fórum pro architekturu a média a BAUGRUPPE ist super! pořádají ve spolupráci s IPR Praha a časopisem ERA21 den BAUGRUPPE v Brně.

Ve čtvrtek 7/5 je od 12h po celý den možné v kulturním prostoru PRAHA / Fórum pro architekturu a média, Husova 18, Brno, sledovat videodokumentaci, architektonické projekty, literaturu i další zdroje o tzv. BAUGRUPPE. Součástí akce je také křest nového čísla časopisu ERA21 #02/2015 SPOLEČNĚ.


V 19h bude den Baugruppe završen přednáškou pořadatelů výstavy BAUGRUPPE ist super!, která probíhala v únoru a březnu roku 2015 v Galerii Kvalitář v Praze: Marek Kopeć a Helena Doudová (kurátoři výstavy) a Vlado Fialka a Žofie Raimannová (IPR Praha).V následné diskuzi vystoupí novinářka Karolína Vránková a Heinz Feldman (iniciátor projektu WOHNPROJEKT WIEN), jejiž texty jsou součástí nového čísla časopisu ERA21.

BAUGRUPPE (z něm. „bauen“ – stavět, „Gruppe“ – skupina) označuje způsob stavění a bydlení vycházející z individuální iniciativy mini-stavitelů a architektů. V procesu přímé dohody architekta a skupiny vznikne obvykle městský bytový dům přizpůsobený individuálním nárokům uživatelů i jejich společným představám o sdíleném prostoru a funkcích domu.

Projekty Baugruppe se odlišují od běžných domů – především v dialogu architekta a klienta (skupiny mini-stavitelů) při procesu navrhování. Každý projekt je jedinečný a odráží dynamiku a nároky skupiny. Iniciátory jsou architekt nebo skupina stavitelů – budoucích uživatelů domu, kteří získají stavební pozemek. Následuje otevřená diskuse architekta a Baugruppe nad návrhem domu na společných schůzkách. Po dosažení konsenzu je postaven bytový dům. Členové Baugruppe jsou vlastníky individuálně navržených bytů. Projekty se vyznačují novou formou sousedství, sdílenými prostory, jako jsou klubovny nebo společné terasy, a řadou udržitelných řešení. U projektů Baugruppe nemusí jít vždy o novostavbu, běžné jsou i přestavby a konverze již existujících budov.

„Využití stavebních pozemků, které leží ladem, podpoří tvorbu kompaktního a efektivního města, což odpovídá současným cílům územního plánování“ uvádí architekt Vladimír Fialka z Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Členové Baugruppe jsou, podle něj, často angažovaní lidé se zájmem o své okolí, což pak zpětně vytváří vysokou kvalitu sousedství a stabilní sociální prostředí.

Na den Baugruppe volně navazuje workshop studentů Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci, který bude pod vedením architektů Radka Suchánka a Petra Janoše probíhat ve dnech 7.-12.5. v Pražákově paláci Moravské galerie v Brně.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články