Ve Schwerinu otevřena výstava Hitlerova nejoblíbenějšího sochaře

Vložil
ČTK
22.07.2006 11:10
Olomouc

Schwerin - V německém Schwerinu byla dnes otevřena výstava děl Arno Brekera, nejoblíbenějšího sochaře nacistického diktátora Adolfa Hitlera. Jedná se o první výstavu tohoto sporného umělce od roku 1945.

    Výstava vzbudila v Německu značné kontroverze. Agentura DPA napsala, že šéf Berlínské akademie umění Klaus Staeck označil Brekerovo dílo za nevystavitelné. Prý to byl monumentální dekoratér barbarství. "To není jednoduše umělec, který se zmýlil, který byl větším oportunistou než ostatní. Ne, je to někdo, kdo se provinil, a to i na umění," řekl Staeck v radiu Deutschlandradio Kultur. Jako výraz protestu zrušil svoji výstavu ve Schwerinu, která byla plánovaná pro příští rok.
    Jiní však Brekera zcela nezavrhují. Například Günter Grass, nositel Nobelovy ceny za literaturu, si myslí, že Breker měl talent - to prý se dá prokázat od začátku jeho tvorby. Grass se domnívá, že se nechal zkorumpovat nacisty, a ve výstavě vidí pro Němce další šanci vypořádat se s vlastní minulostí.
    V podobném duchu jako Grass se k výstavě vyjádřil i politolog Peter Reichel z univerzity v Hamburku: "Skandálem není Breker. To nacismus a způsob, jakým ho dodneška chápeme, je skandální."
    Brekera kladně ohodnotil španělský umělec Salvador Dalí, když ho v roce 1983 nazval největším sochařem 20. století.
    Kurátor výstavy Rudolf Conrades se svěřil, že byl fascinovaný, jak někdo mohl úzce spolupracovat s nacisty a zároveň udržet přátelství se surrealistou Dalím. Myslí si, že pokud je na Brekerovi něco nebezpečného, je to jedině strach z něho.
    Zástupci města Schwerin uvádějí, že svojí výstavou chtějí vytvořit šanci na přezkoumání práce talentovaného umělce, jehož kariéru pokazila spolupráce s Hitlerem a jeho hlavním architektem Albertem Speerem. Ukazují na ní práce ze všech vývojových fází jeho umělecké dráhy.
    Zástupce starosty města Hermann Junghans uvedl, že 70 vystavených děl je opatřeno náležitou dokumentací, aby se tak předešlo nedorozuměním.
    Státní ministr pro kulturu Bernd Neumann řekl, že výstava má zabránit vzniku aury "zakázaného" kolem Brekerova díla. "Jsem pro fundovanou, kritickou výměnu názorů, ve které musejí být položeny otázky týkající se politické korumpovatelnosti umělců, umělecké svobody a odpovědnosti," citovala ministra agentura AP.
     Arno Breker (1900-1991) dostal od Adolfa Hitlera zakázky na vytvoření sochařské výzdoby berlínského kancléřství nebo tamějšího olympijského stadionu. V tomto období vytvářel monumentální díla typická pro umění nacismu. Mnoho z jeho soch bylo po válce zničeno. Po pádu nacistického režimu vytvořil například bustu prvního kancléře západoněmeckého státu Konrada Adenauera nebo právě Salvadora Dalího.

> www.museum-arno-breker.org
0 komentářů
přidat komentář