Rozšiřování Panamského průplavu bude prý hotovo v dubnu 2016

Vložil
ČTK
30.04.2015 16:15


Panamá - Nová část Panamského průplavu bude po několika odkladech a překročení rozpočtu dostavěna v dubnu 2016. Oznámila to panamská vláda. V noci na středu dělníci instalovali poslední ze 16 obřích vrat plavebních komor, která jsou součástí rozšíření této vodní cesty. V příštích týdnech bude následovat nejkritičtější fáze projektu, a sice napouštění vody.

    Po modernizaci by průplavem měly být schopny proplouvat lodě s nákladem až 14.000 kontejnerů, což je trojnásobek současné kapacity. Rozšiřování kanálu provádí konsorcium firem z Belgie, Itálie, Panamy a Španělska.
    "Zbývá ještě 11 měsíců; 1. dubna 2016 bude průplav otevřen pro mezinárodní lodní dopravu," sdělil ministr pro provoz průplavu Roberto Roy. "Teď potřebujeme jen šlápnout na plyn a stavbu dokončit," citovala ho zahraniční média.
    Modernizace průplavu byla zahájena v roce 2007 a měla být hotova v roce 2014, ke stému výročí vzniku Panamského průplavu. Projekt ale poznamenaly opakované průtahy.
    Nyní má stavba již roční zpoždění a její cena dosáhla 5,25 miliardy dolarů. To je o dvě miliardy více, než slibovalo konsorcium firem v čele se španělskou společností Sacyr, které vyhrálo soutěž na rozšíření průplavu.
    Sdružení zvítězilo s cenou 3,2 miliardy dolarů, která byla výrazně nižší, než kolik nabízela konkurence i kolik činil odhad panamského úřadu PCA, který kanál spravuje. Odhadní cena činila 3,8 miliardy dolarů. Později ale společnost Sacyr přišla s tvrzením, že dostala od PCA nepřesné informace o řadě věcí souvisejících se stavbou a že náklady nepředvídatelně vzrostly.
    Panamským průplavem prochází asi pět procent veškeré světové námořní dopravy, přičemž nejvíce ho využívají Spojené státy a Čína. Kapacita 100 let staré stavby už ale nestačí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články