Ústí vyhlásí novou soutěž na rekonstrukci muzea

Vložil
ČTK
21.07.2006 17:25
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Město Ústí nad Labem vyhlásí novou soutěž na rekonstrukci městského muzea na centrum česko-německých studií Collegium Bohemicum. Radní věří tomu, že se podaří snížit cenu za rekonstrukci v porovnání s první soutěží. Jejím vítězem se stala liberecká firma Syner, která požadovala za zakázku 324 milionů korun. Novináře o tom dnes informoval ústecký primátor Jan Kubata.

Radní podle něj jmenovali pro soutěž hodnotící komisi, v níž je zastoupena i opozice.
Ještě před rokem město počítalo na rekonstrukci se zhruba 165 miliony korun. Výrazný nárůst ceny přičítá primátor stáří projektu, zdražení stavebních prací a novým požadavkům pracovníků muzea na technologické vybavení. Původní částka také byla uváděna bez DPH.
Kubata uvedl, že jednal s projektantem rekonstrukce i s památkáři. "Jsem přesvědčen, že se podaří stavbu výrazně zlevnit a přitom zachovat kvalitu a funkčnost," poznamenal primátor. O kolik by se mohla rekonstrukce zlevnit oproti nabídce firmy Syner, ale nechtěl dnes říci.
Město získalo na rekonstrukci dotaci 65 milionů korun ze strukturálních fondů Evropské unie a státního rozpočtu. Aby o tyto peníze nepřišlo, musí dodržet termín dokončení rekonstrukce červen 2008.
Budova městského muzea na Lidickém náměstí je již vystěhována. Po rekonstrukci budou v areálu moderní kongresový a přednáškový sál, galerie, výstavní prostory pro muzejní expozice, studovny, knihovna s připojením na internet, depozitáře, archivy, zázemí pro pracovníky muzea, ale také například kavárna a pro nejmenší návštěvníky dětský klub.
Centrum česko-německých studií Collegium Bohemicum, které v muzeu rekonstrukcí vznikne, se bude věnovat studiu, dokumentaci, vědecké analýze, popularizaci i péči o kulturní dědictví, které se váže k bohaté historii česko-německých vztahů.
Zřízení česko-německého muzea v Ústí nad Labem schválili městští zastupitelé v dubnu 2004. Pro vznik muzea hlasovali i zastupitelé KSČM. Projekt Collegium Bohemicum ocenil na letošních Sudetoněmeckých dnech v Norimberku i bavorský premiér Edmund Stoiber.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
:o)
Pietro
24.07.06 11:29
zobrazit všechny komentáře

Související články