Praha vypracuje plán, co s předzahrádkami u panelových domů

Vložil
ČTK
28.04.2015 20:15
Praha

Praha - Vedení Prahy nechá vypracovat plán, jak naložit s předzahrádkami u paneláků. Koncepci vytvoří Institut plánování a rozvoje (IPR) a měla by zahrnovat všechna pražská sídliště. Po setkání s vedením Prahy 11 to dnes řekl náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ). Koncepci by měl IPR mít hotovu asi za měsíc.
    "Dohodli jsme se, že by bylo třeba sladit nakládání s nimi. Do měsíce IPR vypracuje podklad, který budeme dále konzultovat s městskými částmi, kde jsou sídliště," řekl Stropnický.
    Jednotným přístupem chce Praha mimo jiné zlepšit vzhled sídlišť a umožnit majitelům bytů a domů se na jeho podobě podílet. Rovněž by se tak zabránilo tomu, aby se pozemky okolo paneláků dostaly do rukou spekulantů. V loňském roce se v médiích objevily informace, že právě o tyto plochy mají zájem, když je následně chtějí přeprodat sdružením vlastníků nebo bytovým družstvům vlastnícím sousední dům.
    Studie by mohla být hotova do měsíce a v rámci přípravy chce Stropnický zjistit od jednotlivých radnic, kde mají sídliště, jak v případě předzahrádek postupují. Jak přesně se bude s pozemky nakládat, zatím není zcela jasné. "Jsme na začátku, ale jeví se například jako rozumné, přilehlé plochy pronajímat za symbolickou částku. Město by se jich nemělo zbavovat. V zahraničí to na mnoha místech velmi dobře funguje," uvedl.
    Starosta Prahy 11 Jiří Štyler (Hnutí pro Prahu 11) řekl, že prodeje předzahrádek už radnice řeší. "Proběhla poslední vlna privatizace a sdružení vlastníků žádají nejen o pozemky pod domy, ale i předzahrádky, boční pozemky apd. Jednotlivé žádosti posuzujeme individuálně, zda prodat, či pronajmout," řekl. Předzahrádky pak slouží podle Štylera například starším lidem, kteří nemají chaty. "Tady pak mají určitou seberealizaci v pěstování květin nebo stromků," dodal.
0 komentářů
přidat komentář