Kyjov koupil starou mlékárenskou budovu, hledá pro ni využití

Vložil
ČTK
23.04.2015 15:40
Kyjov (Hodonínsko) - Kyjov na Hodonínsku bude hledat využití pro starou mlékárenskou budovu v centru města, kterou za osm milionů korun odkoupil od soukromého subjektu. Uvnitř už se zhruba deset let nic nevyrábí. Město proto vyhlásí architektonickou soutěž, jak dál s objektem naložit, řekl dnes ČTK místostarosta Antonín Kuchař (Sedmadvacítka nezávislých).

    Město získalo odkupem budovu s výrobní halou a skladovacími prostory i s pozemkem o velikosti bezmála 5000 metrů čtverečních. "Jedním z důvodů odkupu byl fakt, že se prostor nachází v centru města a je to lukrativní pozemek. Budova není v příliš dobré kondici a okolí spíše hyzdí. Lidé se nás ptali, proč s tím něco neuděláme," uvedl Kuchař.
    Dalším důvodem bylo zabránit tomu, aby objekt koupil někdo další, kdo by v něm mohl vybudovat například ubytovnu pro sociálně nepřizpůsobivé. Proto jej chce radnice spravit a využít pro lidi. "Po vyklizení tam možná dočasně uděláme parkoviště, než vznikne projekt, který napoví, co dál," řekl Kuchař.
    Podle něj by mohlo v místě vzniknout nákupní a společenské centrum nebo sportovní centrum, krytý bazén, byty nebo něco jiného. "Ať se ke všemu vyjádří v soutěži ti, kteří tomu rozumí. Podle toho uvidíme, jestli budovu zbouráme a budeme stavět na zelené louce, nebo ji využijeme," uvedl Kuchař. Soutěž město vyhlásí ve druhé polovině letošního roku. "V příštím roce chceme mít jasno, co v prostoru vznikne. Zatím ani nelze mluvit o nákladech. Pokud ale budeme mít příležitost, určitě se pokusíme získat dotace, abychom ušetřili vlastní peníze," dodal místostarosta.
    Kyjov má zhruba 11.500 obyvatel. Loni v prosinci zastupitelé schválili pro rok 2015 přebytkový rozpočet, který počítá s výdaji přes 218 milionů a příjmy více než 220 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články