Tramvaje se vrátí do Vodičkovy ulice ve středu ráno

Zdroj
Libuše Hanzalová
Vložil
ČTK
21.07.2006 08:40
Praha

Praha - Tramvaje se vrátí do Vodičkovy ulice v centru Prahy ve středu ráno. Do úterního večera mají skončit odklízecí a zabezpečovací práce v domě, jehož část se v neděli ráno samovolně zřítila. "Pokud nás něco nepřekvapí, tak ve středu ráno by měl být provoz tramvají obnoven," řekl dnes novinářům mluvčí Metrostavu František Polák.

Do té doby bude stržena boční stěna a postaveno těžké trubkové lešení. To bude propojeno s ocelovou konstrukcí, která zajišťuje statiku fasády směrem do ulice. Odvezena bude také všechna suť. Náročné odklízecí práce nelze více urychlit, například nočními směnami. Pro dělníky by to bylo příliš nebezpečné, uvedl Polák.
Doplnil, že tramvaje budou Vodičkovou ulicí jezdit menší rychlostí a vždy jen po jedné. Zabrání se tak tomu, aby vibrace, které při rychlé jízdě vznikají, neohrozily stavbu.
Dům bude dostavěn v původní podobě. Budova postavená ve stylu art deco si má zachovat svůj původní vzhled nejen zvenku, ale i uvnitř. S tím už ostatně počítal původní projekt rekonstrukce, kterou loni předložila firma Sekyra Group jako investor. Rekonstrukce má skončit v září příštího roku.
Investor má obsáhlou dokumentaci pro to, aby mohl repliku stavby zhotovit. Navíc uschoval mnohé vnitřní prvky jako například původní zábradlí. Firma se také zavázala k tomu, že v domě obnoví v původní podobě kdysi oblíbenou cukrárnu.
Přesná příčina nedělního neštěstí není dosud známa. Havárii vyšetřuje i policie. Památkáři a statici se zatím shodují v tom, že dům, který prochází rekonstrukcí, byl už delší dobu v havarijním stavu. Jeho stabilitu nejspíš ohrozilo i zbourání sousedního objektu.
Z domu ve Vodičkově ulici zůstala téměř bez úhony pouze fasáda směrem do ulice, kterou staticky zajišťuje ocelová konstrukce. Spekulace, že budova byla záměrně uvedena do kritického stavu, aby bylo nutné ji strhnout, rozhodně odmítli představitelé Metrostavu i investor.
Dům, pro který se vžil název U Myšáka, byl podle architekta a historika architektury Zdeňka Lukeše postaven v roce 1881 podle plánů pražského architekta Otto Ehlena, tehdy s neorenesanční fasádou. Později byl několikrát přestavován. Průčelí získalo definitivní podobu v letech 1921 až 1922. Podle pozůstalosti majitele byl o návrh průčelí požádán slavný český architekt Josef Gočár. Někteří odborníci to zpochybňují a autorství připisují staviteli a architektovi Josefu Čapkovi.
Dům ve Vodičkově ulici byl v 90. letech vydán v restituci a pak několikrát prodán. Jeho technický stav se stále zhoršoval a dům chátral. Současným majitelem je akciová společnost Gallery Myšák. Jediným jejím akcionářem je nizozemská společnost CEE BW Amsterdam. Zhruba před dvěma lety předložila firma Sekyra Group projekt rekonstrukce. Podle něj byla statika celého domu zajištěna ocelovou konstrukcí, která má ukotvení a samostatné základy.


Dům ve Vodičkově ulici bude dostavěn podle původní podoby >
Fasáda zříceného domu ve Vodičkově ul. zůstane zachována >
Architekt: Dům U Myšáka postavil Gočár v ceněném stylu art déco >
Dělníci odstraňují střechu zříceného domu ve Vodičkově ulici >
Památkář se obává, že investor dům ve Vodičkově ulici zboří >
Statik: Zeď s fasádou domu U Myšáka ve Vodičkově ulici nespadne >
Ve Vodičkově ulici v centru Prahy spadla část opravovaného domu >

0 komentářů
přidat komentář