Architektonická soutěž na úpravy Palachova rodného domu

Vložil
ČTK
20.04.2015 21:00
Praha

Rodný dům Jana Palacha ve Všetatech
Praha - Stát už převzal rodný dům Jana Palacha ve Všetatech na Mělnicku do svého majetku. Smlouva o koupi nabyla platnosti a dům získalo do správy Národní muzeum. Plánuje v něm vytvořit památník studenta Jana Palacha, který se v lednu ledna 1969 upálil na pražském Václavském náměstí na protest proti sovětské okupaci. Architektonickou soutěž na úpravy domu muzeum vypíše v nejbližších týdnech. Na webu to dnes uvedl Český rozhlas Radiožurnál (ČRo).
    "Rozhodli jsme se jít cestou vybudovat originální památník, který bude určitým výtvarným dílem," řekl rozhlasu ředitel Historického muzea Marek Junek. Ministerstvo kultury uvedlo, že poradní tým ministra zpracovává dokumentaci k vyhlášení architektonické soutěže.
    Stát koupil dům od majitelů, kteří jej před mnoha lety získali od rodiny Palachových. Podle dřívějších informací měl stát za dům, který nikdo dlouhodobě neobýval a je ve špatném stavu, zaplatit 1,7 milionu korun. Cena byla stanovená znaleckým posudkem. Palachův památník by měl vzniknout do roku 2018.
    Student Jan Palach se 16. ledna 1969 upálil na protest proti okupaci země vojsky Varšavské smlouvy a proti tomu, jak rychle lidé rezignovali na jakýkoli odpor proti ní. V Praze Palachův čin připomínají pamětní deska v dlažbě Václavského náměstí, další na zdi Filozofické fakulty na Palachově náměstí a hrob na Olšanech.
0 komentářů
přidat komentář

Související články