V ostravské Karolině by měly vzniknout kanceláře i asi 1000 bytů

Zdroj
Miluše Hlinovská
Vložil
ČTK
20.07.2006 12:50
Praha

Praha - Na území po bývalé koksovně Karolina v centru Ostravy by mělo vedle kanceláří, obchodů a kulturních zařízení vzniknout i zhruba 1000 bytů. Projekt také počítá s výškovou budovou o 15 patrech a kostelem či výstavní síní. Novinářům to dnes v Praze řekl architekt Vladimír Kružík ze společnosti Helika. Celkové investice by měly dosáhnout asi 12 až 15 miliard korun.

Velikost ulic a promenád vychází z proporcí současného centra. "Náměstí ani bloky moderních budov se svou velikostí nepokouší konkurovat současným ostravským náměstím," poznamenal Kružík.
Výstavba bude podle něj rozdělena do čtyř etap a s výjimkou výškové budovy by objekty měly mít nejvýše čtyři podlaží. První etapa zahrnuje výstavbu obchodního centra o velikosti 40.000 metrů čtverečních, dokončení centrálního náměstí, rekonstrukci a dostavbu historické budovy Dvojhalí a stavbu lávky směrem k ostravskému nádraží. Dvojhalí by mohlo sloužit jako kulturní či školicí centrum.
V druhé etapě by se měly podle Kružíka dokončit vnitřní bloky domů, ve kterých budou další obchodní prostory na celkem zhruba 30.000 metrech čtverečních, kanceláře a v horních patrech byty. V další etapě by se měla začít stavět výšková budova. V té by mohly být obchody, kanceláře a případně i hotel. Administrativní plochy by se v Karolině měly nacházet celkem na 70.000 až 80.000 metrech čtverečních. V poslední etapě se chystá výstavba obytných domů a sportovního centra.
Celkem by mělo vzniknout osm soliterních bytových domů, další byty budou i v budovách s obchody a kancelářemi. Celkem se počítá s 70.000 až 75.000 metry čtverečními ploch určených pro bytovou výstavbu. Kružík poznamenal, že podle požadavků trhu se může výstavba jednotlivých objektů urychlit či naopak posunout do další etapy.
Karolina, jejíž nezastavěná asi 30hektarová plocha je více než sedmkrát větší než pražské Václavské náměstí, je v Česku druhou největší nezastavěnou plochou v centru města. Pod celým územím se mají nacházet podzemní parkoviště. Po obvodě bude jezdit trolejbus a uvnitř zástavby bude projíždět tramvaj. Jádro nové výstavby ale tvoří zóny pro pěší a podstatnou plochu zaujímá zeleň.
Kolem 90 milionů korun je určeno na umělecká díla, která mají zpestřit novou zástavbu. Na centrálním náměstí ale i v dalších ulicích by měla podle Kružíka vzniknout galerie pod širým nebem. Lidé by měli mít možnost shlédnout zařízení odkazující na ostravské hornictví i moderní plastiky a další umění.
Na zpracování celého architektonického návrhu se vedle Heliky podílely i holandský T&T Design a německý RKW. Na konkrétní projekt výškové budovy, historického Dvojhalí, kostelu, lávky či designu ulic budou osloveni světově uznávaní architekti, poznamenal Kružík. Jmenoval například i proslulou Evu Jiřičnou.
Soutěž na zástavbu území Karoliny rozhodnutím zastupitelstva vyhrála nizozemská společnost Multi Development, která se výstavbou městských, obchodních a administrativních center zabývá v celé Evropě. V Česku má za sebou například stavby obchodně zábavních center Olympia v Plzni a v Olomouci nebo Centra Chodov v Praze. Projekt ostravské Karoliny chce dokončit v roce 2016.


Vše o projektu naleznete zde >

Všechny soutěžní návrhy a podmínky soutěže zde >

Druhé stanovisko ČKA >

První stanovisko ČKA >


Developeři nevylučují odvolání proti výsledkům soutěže Karolina >

Multi Development si na stavbu Karoliny půjčí i u bank >

Vítězný projekt Karolina >

Architekt: Návrhy developerů staví na komerčních zájmech >

Multi Development chce Karolinu zastavět do roku 2016 >

Soutěž na zástavbu Karoliny vyhrála Multi Development >

0 komentářů
přidat komentář