Na Václavském náměstí jsou do září obří sochy a instalace

Zdroj
Jitka Klejnová
Vložil
ČTK
20.07.2006 10:05
Praha

Praha - Václavské náměstí a ulice Na Příkopě je ode dneška dějištěm 4. ročníku mezinárodního festivalu velkorozměrových soch Sculpture Grande 2006. Přehlídka dvou desítek objektů z dílen více než 40 autorů obohatila podle primátora Pavla Béma historickou, jedinečnou a magickou Prahu inspirujícím a interaktivním uměním, které jistě vyvolá diskusi. Bém to uvedl při podvečerní vernisáži v galerii pod širým nebem.

Sochy budou v centru města do 30. září a každý večer budou půl hodiny nasvíceny.
Vystavené moderní sochy mají své příznivce, kteří si myslí, že jde o dobré přiblížení soudobé tvorby lidem, i odpůrce, podle jejichž názoru extravagantní obří instalace naopak město hyzdí.
Vernisáže se zúčastnil Newyorčan Dennis Oppenheim, který v Praze představuje poprvé v Evropě své "vzdušné klozety" - záchodové mísy a umyvadla vznášející se na dlouhých stvolech v pětimetrové výšce. Konceptuální umělec Oppenheim je vnímán jako kultovní, jeho skulptury se kupují za miliony dolarů. "Mysleli jsme především na diváka, aby se bavil," řekla v souvislosti s jeho pěti "stromy" na tiskové konferenci jedna z organizátorek z Gallery Art Factory.
Na první večer připravili organizátoři navíc video sochu a živou performanci Dariny Alsterové v bílé kostce o rozměrech tři krát tři krát tři metry.
Na výstavě je také několik děl španělských tvůrců. Například Darya von Berner se rozhodla, že Václavskému náměstí chybí odkaz na Rudolfa II.. Sochu sv. Václava proto doplnila o zlaté otisky podkov fiktivního koně nesoucího Rudolfa II.
Několikadenní prostorovou performanci chystá na závěr festivalu skladatel a výtvarník Vladimír Franz. Přímo před zraky diváků má tvořit na Václavském náměstí objekt ze zatím utajovaného materiálu.
0 komentářů
přidat komentář