DB: Památkáři podávají kvůli zbourání domu Eboli trestní oznámení

Vložil
ČTK
20.07.2006 10:00
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Zaměstnanci Národního památkového ústavu (NPÚ) podávají kvůli demolici památkově chráněného karlovarského hotelu Eboli trestní oznámení na neznámého pachatele. Objekt zapsaný na seznamu UNESCO začala rekonstruovat společnost Eden Group. Po nějakém čase vyšlo najevo, že z budovy postavené v roce 1867 zbyla pouze čelní zeď. Památkáři přitom k takovým pracím nedali souhlas, píšou dnešní Deníky Bohemia (DB).

Památkáři tvrdí, že investor budovu téměř zboural, a to je podle nich trestný čin. Proto se obracejí na policii. Zároveň požádají krajský úřad o přezkoumání rozhodnutí odboru památkové péče karlovarského magistrátu, jenž některé zásahy v Eboli povolil. "Památkový ústav vydává jenom doporučení. Zatímco odbor památkové péče dává k rekonstrukcím památkově chráněných objektů konečná rozhodnutí," řekl DB ředitel pracoviště NPÚ v Lokti Roman Procházka.
Společnost Eden Group, která v téže ulici provozuje pětihvězdičkový hotel Plaza, je přesvědčena, že postupovala správně. "Děláme jenom to, na co máme povolení, a to v souladu se zákonem," uvedl člen představenstva Eden Group Jan Motlík.
Demolice hotelu Eboli vyvolala v Karlových Varech bouři nevole a stavební zásah vyděsil i děkana římskokatolické církve Jiřího Hladíka. Společnost Eden Group vlastní větší část pozemků vedle kostela svaté Maří Magdaleny, který patří k architektonickým skvostům. A právě v této lokalitě naproti Vřídlu hodlá společnost Eden Group vybudovat další hotel.
"Mám o kostel obrovský strach, jeho statika je narušena už nyní. Stavba hotelu by ho mohla chrám zničit úplně," uvedl děkan. Podle něj zbývá jediné řešení. Změnit územní plán města, který dosud počítá jak se stavbou hotelu, tak s vybudováním kolonády.
Lázeňský hotel Eboli byl postaven v roce 1867 jako penzion Goethe. Ve 40. letech minulého století byl přejmenován na hotel Alfa. Pak jej získaly Státní léčebné lázně, které ho pod názvem Albánie provozovaly do roku 1990. Objekt má samostatnou památkovou ochranu. Na schodištích byly jedny z nejkrásnějších a nejlépe dochovaných vitráží v celých Karlových Varech. V 90. letech koupila lázeňský hotel společnost Eden Group.


DB: Karlovarská firma Eden Group zbourala památkově chráněný dům >

MfD: Církev se obává, že stavba hotelu poškodí karlovarský chrám >

0 komentářů
přidat komentář