Bytové družstvo Sever v Liberci chystá retrospektivní výstavu

Vložil
ČTK
13.04.2015 19:55
Liberec

Liberec - Stavební bytové družstvo v Liberci připravuje retrospektivní výstavu k 50. výročí svého vzniku. Chce ukázat, jak se v průběhu let proměnil způsob života Liberečanů i kultura jejich bydlení. Do přípravy výstavy se může zapojit i široká veřejnost, družstvo má zájem hlavně o archivní fotografie, ale také o původní předměty. Výstava se otevře 29. srpna v obchodním centru Forum, řekl dnes ČTK ředitel SBD Sever Petr Černý.

    Družstevní bytová výstavba má v Česku dlouhou tradici. První družstva začala vznikat už po roce 1873 a do roku 1939 postavila na 100.000 bytů. SBD Sever v Liberci založili družstevníci v roce 1965. Později se do něj začlenila i jiná menší bytová družstva - například Máj, který stavěl první byty na Králově háji, družstvo pracovníků Tesly nebo Svoboda a Ještěd. Dnes podle Černého společnost spravuje více než 8600 bytů, velkou část z nich už lidé vlastní.
    Pořadatelé výstavy si dali za cíl zachytit výstavbu panelových sídlišť v Liberci, zajímají je i všechna známá veřejná místa, interiéry panelových domů a bytů a také dávno vyřazené přístroje a věci denní spotřeby. "Pamětníci si rádi zavzpomínají a mládež zřejmě pobaví tehdejší vybavení domácností," řekl Černý. Dnes už podle něj mladí lidé těžko uvěří tomu, že ještě v 70. či 80. letech minulého století měli lidé na výběr jen ze dvou barev kachliček a sehnat plynový kotel byl téměř nadlidský výkon.
    "Pokud jde o ty předměty, tam budeme opatrnější, protože by se nám jich mohlo sejít tolik, že bychom je neměli kde vystavit. Ale o fotografie máme velký zájem," řekl. Některé materiály už se podle Černého podařilo shromáždit. "Máme třeba kompletní nábytek obývacího pokoje z NDR asi 45 až 50 let starý," dodal. Výstava by měla vedle fotografií ukázat v reálu i několik typických pokojů v panelovém bytě včetně smaltované kuchyně nebo umakartové koupelny.
    Bližší informace k připravované výstavě najdou zájemci na internetových stránkách http://vystava.sbdsever.cz.
0 komentářů
přidat komentář