Ostravská zoo otevřela moderní Pavilon evoluce

Vložil
ČTK
03.04.2015 10:00
Ostrava

Ostrava - Ostravská zoologická zahrada dnes otevřela nový Pavilon evoluce. Moderní expozice zatím poskytla zázemí pro celkem 194 zvířat 22 druhů. Největším lákadlem pro návštěvníky zřejmě budou šimpanzi a také vzácní kočkodani Dianini, jimž ve volné přírodě hrozí vyhubení. Podle ošetřovatelů si primáti, kteří se do pavilonu stěhovali několik měsíců před jeho otevřením, na nové prostředí zcela bez problémů zvykli.

    "My jsme naše čtyři šimpanzí samice stěhovali někdy na začátku ledna, zvykají si překvapivě dobře, jsme až sami příjemně překvapeni, jak moc se jim tady líbí, jak využívají všechny prostory a nebojí se. Měli jsme strach, že ta adaptace bude trvat mnohem déle," řekla ČTK zooložka Jana Pluháčková.
    Šimpanzi dříve obývali už nevyhovující objekt. Nyní mají k dispozici několikanásobně větší prostory a zoo tak očekává, že by se skupina v budoucnu mohla rozrůst na deset až 15 jedinců, o příchodu nového samce už nyní vyjednává. Podle zooložky šimpanzi nejvíce oceňují hlavně to, že si mohou podobně jako v přírodě vylézt na vysoké kmeny, z nichž mají rozhled.
    "Navázali jsme spolupráci i s moravskoslezskými hasiči, kteří nám věnovali svoje hasičské hadice, z nichž jsme upletli hamaky (závěsná lůžka). Snažíme se je zavěsit do různých výšek, aby prostor byl i hodně členitý a mohli si vybrat, co chtějí používat," uvedla Pluháčková. Hodně si prý šimpanzi oblíbili tunely spojující expozici se zadními ložnicemi.
    Také podle ošetřovatelky šimpanzů Dagmar Markové jsou zvířata spokojená. "V zázemí mají pět velkých ložnic se třemi tunely, kterými k nim procházejí, vnitřní velkou expozici i veliký přírodní výběh venku. Mají tu umělé stromy, lana, na zemi přírodní kůru," podotkla Marková. Vítaným zpestřením je podle ní pro šimpanzi termitiště, do něhož jim ošetřovatelé dávají kaši, kterou se pak zvířata snaží různě získat.
    Bezproblémově zvládli přechod do nového prostředí i kočkodani Dianini. V ostravské zahradě obdobně jako v richmondské Zoo ve Virginii žije nejpočetnější skupina těchto vzácných afrických opic. "Strašně rychle si zvykli, vyhovují jim umělé vysoké stromy i přírodní výběh, kde najdou spoustu potravy, třeba hmyz, listí, kůru různých dřevin. Prostor okamžitě přijali za svůj," řekla ošetřovatelka Jana Kanichová.
    Podle ředitele zoo Petra Čolase jsou součástí Pavilonu evoluce kromě prostorných venkovních a vnitřních prostor pro primáty také tři velké nádrže s nejrůznějšími rybami, nechybí ani voliéra pro ptáky a spousta menších doplňkových terárií pro ostatní zvířata. Zlepšilo se i zázemí pro návštěvníky, kteří v pavilonu najdou prostorné toalety, výtah i posezení.
    Pavilonu evoluce je největší a nejdražší stavbou ve více než šedesátileté historii zahrady. Vybudování moderní expozice, která vznikla přestavbou bývalého pavilonu pro vodní ptáky, stálo 143 milionů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články