DB: Stavba nádraží v Hradci Králové by měla začít v srpnu

Vložil
ČTK
18.07.2006 10:20
Hradec Králové

Hradec Králové - Zahájení stavby nového autobusového nádraží v Hradci Králové už nic nebrání. Radnice již začala vyjednávat o smlouvě s vítězem výběrového řízení, firmou Strabag. Pokus obě strany smlouvu podepíší v červenci, stavba by mohla začít v srpnu. Uvedly to dnešní Deníky Bohemia v příloze pro okres Hradec Králové.

Město dosud žádné klasické autobusové nádraží nemá. Autobusy odjíždějí od provizorních stání u vlakového nádraží a z nedaleké panelové plochy. Nové nádraží za téměř 400 milionů korun je jednou z hlavních investičních priorit radnice.
Výstavbě přitom podle novin hrozilo velké zdržení. Sdružení firem OHL ŽS, Skanska a M-­Silnice podalo námitku proti výsledkům tendru. Město a hradecký dopravní podnik totiž sdružení kvůli chybám v dokumentech vyloučily. "Po novém posouzení ale došli zadavatelé soutěže k názoru, že by se sdružení mělo zařadit zpět do soutěže. S pořadím na prvních místech problém nezamíchal. V nové lhůtě už se nikdo neodvolal," řekl náměstek hradecké radnice Josef Malíř.
Firma Strabag jako vítěz tendru nabídla cenu 392 milionů korun bez daně z přidané hodnoty. Podle Malíře šlo o nejnižší nabídnutou cenu. Vedle výstavby vlastního autobusového terminálu je součástí zakázky i následná rekonstrukce sousedního Riegrova náměstí u nádraží Českých drah pro potřeby hromadné dopravy. Aby město nepřišlo o 62 milionů korun z fondů EU, měl by být terminál hotový do konce roku 2007.
Řízení na dodavatele stavby se konalo dvakrát. Původní tendr loni v říjnu vyhrálo sdružení firem vedené společností OHL ŽS s cenou 437 milionů korun. Proti výsledku se ale k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže odvolala Skanska, která se tehdy o zakázku ucházela sama a s cenou 459 milionů korun skončila na druhém místě. Antimonopolní úřad pak soutěž nařídil zrušit a město vypsalo tendr znovu.
0 komentářů
přidat komentář