DB: Karlovarská firma Eden Group zbourala památkově chráněný dům

Vložil
ČTK
18.07.2006 09:55
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Karlovarská společnost Eden Group zbourala bez souhlasu památkářů téměř celou chráněnou budovu Eboli na mariánskolázeňské třídě v Karlových Varech. Z domu zapsaného na seznamu UNESCO
(pozn. redakce: ???) zbyla jen průčelní zeď. Její torzo nyní stavbaři zpevňují, aby se zbytky budovy nezřítily do ulice v lázeňské zóně naproti Grandhotelu Pupp. Památkáře počínání investora šokovalo, ale zástupci Eden Group tvrdí, že postupují správně, píšou dnešní Deníky Bohemia (DB).
Karlovarský magistrátu souhlasil s výměnou podlah, nikoli s bouráním stropů a domu. Podal proto ihned podnět k zastavení stavby. Ředitel detašovaného pracoviště Národního památkového ústavu v Lokti Roman Procházka uvedl, že ústav dal souhlas jen k některým žádostem investora. "Povolili jsme opravu fasády a výměnu nášlapných vrstev podlah, ne výměnu nosných konstrukcí. Nepovolili jsme ani výměnu oken. Zamítli jsme i přístavbu výtahu," řekl DB Procházka.
Společnost Eden Group, která v téže ulici provozuje pětihvězdičkový hotel Plaza, je přesvědčena, že postupovala správně. "Děláme jenom to, na co máme povolení, a to v souladu se zákonem," uvedl člen představenstva Eden Group Jan Motlík. "S památkáři vstoupíme v jednání. Nepochybuji o tom, že nám bude naprosto vyhověno," míní Motlík. Za porušení památkového zákona hrozí investorovi jen stotisícová pokuta. "Stavební úřad by mohl vyměřit pokutu daleko vyšší," poznamenal Procházka.
Karlovarský primátor Zdeněk Roubínek konstatoval, že tak brutální postup zasluhuje potrestat. "Dům se navíc nezboural ze dne na den. Budu chtít vidět deníky kontrol dotčených úřadů. Jde o špatný příklad pro ostatní investory. Pokud je všechno pravda, tak vstřícnost města vůči tomuto investorovi bude minimální," uvedl primátor.
Lázeňský hotel Eboli byl postaven v roce 1867 jako penzion Goethe. Ve 40. letech minulého století byl přejmenován na hotel Alfa a hostům nabízel 33 lůžek. Pak jej získaly Státní léčebné lázně, které ho pod názvem Albánie provozovaly do roku 1990. Objekt má samostatnou památkovou ochranu. Na schodištích byly jedny z nejkrásnějších a nejlépe dochovaných vitráží v celých Karlových Varech. V 90. letech koupila lázeňský hotel společnost Eden Group. Podle DB chtěl investor srovnat podlaží v hotelech, které vlastní. A protože se patra výškově rozcházela, rovnou Eboli zboural.


MfD: Církev se obává, že stavba hotelu poškodí karlovarský chrám >

4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Drsný...
Martin Rosa
18.07.06 10:29
O PAMÁTKÁŘÍCH A LIDECH
de ardoise
18.07.06 10:31
...tak jsem měl pravdu!...
šakal
19.07.06 12:01
zase měl pravdu
Jan Sommer
19.07.06 02:14
zobrazit všechny komentáře