Vizovický výrobce modulů KOMA loni zvýšil obrat na 605 mil. Kč

Vložil
ČTK
24.03.2015 16:55
KOMA MODULAR s.r.o.

Vizovice (Zlínsko) - Vizovický výrobce modulárních systémů KOMA Modular měl loni obrat 605 milionů korun, meziročně o 150 milionů korun vyšší. ČTK to dnes řekla zástupkyně společnosti. Firma produkující obytné, sanitární, speciální a nízkoenergetické moduly zhotovila český pavilon pro světovou výstavu Expo 2015 v Miláně.
    Náklady na stavbu, údržbu a demontáž pavilonu pro Expo bez vnitřní expozice a provozu činí téměř 70 milionů korun. Projekt byl vybrán jako vítězný na konci roku 2013. "Po skončení veletrhu KOMA pavilon rozebere a odveze zpět do České republiky. Tím pádem vrátíme během několika málo týdnů organizátorům pozemek prakticky netknutý. Jiné státy na stavbu pavilonů používají beton - desítky a stovky kubíků, my pouze montovanou stavbu, která posléze získá sekundární využití a ze své podstaty tak naplňuje smysl recyklace," uvedl generální komisař české účasti na Expo 2015 Jiří František Potužník.
    KOMA coby generální dodavatel, výrobce a stavitel pavilonu spolupracovala s architektonickým studiem Chybik + Kristof Associated Architects. "Architekty ze studia Chybik Krištof AA jsme objevili díky naší architektonické soutěži určené pro studenty, kterou jsme pravidelně organizovali a vypisovali za účelem popularizace modulární výstavby a architektury v ČR. V této tradici pokračujeme i letos, kdy soutěž bude součástí festivalu modulární architektury ModulArch 2015, jež se bude v dubnu konat v Brně a kde hlavní hvězdou bude přední chilský architekt Sebastian Irarrazaval," uvedl marketingový ředitel KOMA Martin Hart.
    Stavba modulárního pavilonu pro Expo měla pozitivní vliv na získání dalších zakázek, například stavbu vysokoškolských kolejí v Paříži či sociálních domů v Hamburku. Podle jednatele a majitele společnosti Stanislava Martince je stavba pavilonu pro Expo logickým pokračováním inovační snahy firmy. "Zapadá do rostoucí mozaiky. Pokračuje to v nastaveném trendu dělat modulární výstavbu jinak," uvedl Martinec.
    KOMA za více než 20 let existence postavila stovky modulárních staveb po celém světě. V posledních letech se specializuje na výstavbu školských staveb, kterých má ve svém portfoliu více než pět desítek. Nabízí také velkoformátový modul Comfort nebo atypický City modul určený pro veřejný prostor, který se objevil také na Designbloku v Praze či v Plzni při její prezentaci coby Evropského hlavního města kultury. V portfoliu firmy je také protivýbuchový kontejner i lehce skladatelné moduly, které lze bez těžké techniky využít jako utečenecké tábory či polní nemocnice.
    KOMA Modular nyní zaměstnává 199 lidí. Celá skupina KOMA, do které spadají i společnosti zabývající se pronájmem modulárních sestav, zastupováním na Slovensku a výstavbou rozsáhlých modulárních celků, zaměstnává 215 lidí, její obrat byl loni 670 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář