Cena za novostavbu v historickém prostředí má šest nominací

Vložil
ČTK
18.03.2015 18:50
Praha

Dům na Burianově náměstí v Brně-Žabovřeskách
Praha - Šest novostaveb, dostaveb či rekonstrukcí má nominace na Cenu Klubu za starou Prahu pro novou stavbu v historickém prostředí. Jsou mezi nimi i dvě budovy laboratoří pro velké státní instituce, skleník v kroměřížských zahradách nebo již oceňovaný Svět techniky v Ostravě - Vítkovicích. Vítěze porota oznámí 23. března.
    Přestože Klub za starou Prahu s mnohaletou historií vystupuje převážně na obranu historických staveb a městského prostředí, tvrdí jeho členové, že současná architektura do historického prostředí rozhodně patří. Soutěží chce přispívat k dialogu mezi památkáři a moderními architekty.
    Oceňuje stavby, které podle klubu nenarušují historické prostředí, vynikají hodnotnou architekturou a kultivují své okolí. Loni získal Cenu Klubu za starou Prahu depozitář Oblastní galerie v Liberci, který vyrostl v sousedství tamních městských lázní. Celá přestavba lázní na galerii pak dostala Grand Prix architektů 2014.
    Letos je nominován polyfunkční dům na Burianově náměstí v Brně Žabovřeskách, kiosk s občerstvením v zámecké zahradě v Jičíně, pěstební skleník Květné zahrady v Kroměříži, Svět techniky v Ostravě - Vítkovicích, budova laboratoří pro Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd v Praze a Laboratorní centrum technologické fakulty Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.
0 komentářů
přidat komentář

Související články