O satelitní města je prý zájem i přes potíže s nákupy a dopravou

Zdroj
Miluše Hlinovská
Vložil
ČTK
16.07.2006 18:20
Praha

Praha - Bydlení v satelitních městečkách v okolí velkých měst je podle stavebních firem velmi žádané. Lidé v těchto lokalitách oceňují většinou klidné prostředí a blízkost k přírodě, k nevýhodám ale patří potíže s nákupy, protože zde nebývají obchody, či doprava do města. Vyplývá to z odpovědí stavebních firem, realitních kanceláří a obyvatel satelitních městeček pro ČTK.
V satelitech začíná bydlet více lidí, soukromí tak podle jedné z obyvatelek Řitky u Prahy je čím dál méně. Auto se stává nezbytným dopravním prostředkem, protože městská či příměstská doprava nebývá tak častá. Na příjezdových trasách se pak ale kvůli většímu počtu aut tvoří ve špičkách kolony. V případě Řitky je blízkost k přírodě vykoupena i tím, že je zde hluk od jednoho z hlavních tahů z Prahy do jižních Čech.
Rodiny s dětmi oceňují, že se na procházku se svými potomky dostanou snadněji než v Praze. Pokud jsou však děti větší, nastává další problém. Chybí školy, ale třeba i možnost zapojit se do zájmových kroužků. "Problémy jsou také mimo jiné s tím, že zde nejsou chodníky a ve špatném stavu jsou i příjezdové komunikace," poznamenala obyvatelka nové zástavby v Hovorčovicích u Prahy.
Do satelitních měst se stěhují především mladé rodiny ve věku 30 až 45 let s jedním až dvěma dětmi, uvedla ředitelka realitní kanceláře Mexx Reality Iva Cikánková. Dodala, že obvykle jde o středoškoláky. Její slova potvrdila i obchodní ředitelka Central Group Miluše Netolická, podle které je většina jejich klientů ve věku 30 až 40 let se středoškolským vzděláním.
Rodinné řadové domy se v satelitech pohybují podle Cikánkové zhruba do čtyř milionů korun a mají obytnou plochu kolem 120 metrů čtverečním s pozemkem asi 350 metrů čtverečních. "V případě soliterních domů je cena do 5,5 milionu korun. Pozemek se pohybuje kolem 800 metrů čtverečních a obytná plocha mezi 150 až 170 metry čtverečními," poznamenala.
Zájem je podle realitních odborníků o lokality do 20 kilometrů od Prahy. Převažuje poptávka po Praze východ a dále po okolí Rudné u Prahy. Menší zájem je prý o Mělnicko a směr na Teplice v Čechách. "Nejžádanější naší lokalitou jsou v současnosti Líbeznice u Prahy lokalita Nová Bašť, kde se ceny rodinný domů pohybují od 2,8 milionu korun, a to včetně DPH a pozemku," uvedla Netolická. V této lokalitě firma staví i polyfunkční centrum a sportoviště.
Běžné satelity nemají náměstí, parky a ulice v běžném slova smyslu. Lidé odsud dojíždějí do práce i hypermarketů a dalších obchodů, protože v místě žádné nejsou. Děti se i do školy vozí autem. V některých případech jsou tyto lokality oplocené, či dokonce kontrolované kamerami, vzniká tak bariéra mezi starousedlíky a novými obyvateli.
Nejvíce bytů v rodinných domech se staví v okolí Prahy a ve Středočeském a Jihomoravském kraji. V letošním prvním čtvrtletí se v okolí hlavního města a ve středních Čechách začalo stavět více než 1360 bytů v rodinných domech, což je proti stejnému období loni přes 220 bytů více. V Jihomoravském kraji stoupl počet na 420 z 364 jednotek o rok dříve. Celkem se v republice v prvních třech měsících zahájila výstavba zhruba 3530 bytů v rodinných domech. O rok dříve to bylo necelých 3400 jednotek.
"Zájem o bydlení mimo města bude i nadále mírně stoupat," domnívá se Jakub Sedmihradský z realitní společnosti Lexxus. Lidé ale podle něj budou klást vyšší nároky na architekturu, na zajímavé lokality a na dobrou nabídku služeb v okolí. Jedním z důvodů, proč lidé odchází do satelitních měst, je podle něj to, že chtějí uniknout ze šedivého městského sídliště. Koupě vlastního domku se zahradou pro ně znamená splnění snu.
Poptávku po vlastním bydlení podporují nízké hypoteční úvěry i očekávaný fakt, že se od roku 2008 zřejmě zvýší daň z přidané hodnoty na bytovou výstavbu ze současných pěti na 19 procent. To výstavbu bydlení pravděpodobně podraží.
Kolonie domů na okraji velkých sídel se staví i v západní Evropě a USA. Ve srovnání s českými satelity jsou ale mnohem větší a údajně hezčí. Architektům se české satelity nelíbí, pro domky se vžil hanlivý pojem "podnikatelské baroko". Sociologové uvádějí, že charakter výstavby vytváří mnoho překážek k běžným kontaktům mezi obyvateli.

Zahájené byty v rodinných domech v ČR*
Území 1.Q 2006 1.Q 2005

Praha 339 237

Středočeský 1023 904
Jihočeský 247 326
Plzeňský 159 150
Karlovarský 61 76
Ústecký 156 147
Liberecký 105 100
Královéhradecký 136 240
Pardubický 200 161
Vysočina 164 152
Jihomoravský 420 364
Olomoucký 167 145
Zlínský 119 159
Moravskoslezský 238 232
Celkem ČR 3534 3393

*zdroj: ČSÚ


poznámka redakce:

O Sídelní kaši je taky zájem... >

0 komentářů
přidat komentář