Dům na Pohořelci čeká rekonstrukce, památkáři chtějí průzkum zdí

Vložil
ČTK
15.03.2015 20:30
Praha

Praha - Rekonstrukce zchátralého historického domu na Pohořelci poblíž Pražského hradu, který v srpnu 2013 dočasně obsadili squatteři, by podle vlastníka mohla začít brzy. Původně se tak mělo stát již letos v březnu, památkáři ale požadují další zkušební průzkumy zdiva, které by se měly uskutečnit na jaře, řekl ČTK mluvčí skupiny CPI Group Jan Burian. Společnost Radovana Vítka počítá s tím, že rozlehlý dům upraví za 394 milionů korun na 20 luxusních apartmánů k pronájmu.
    Na tomto záměru se podle Buriana nic nemění. "Společný zájem náš a památkářů je zachovat historickou hodnotu domu i jednotlivé historické prvky," zdůraznil Burian. Už dříve prohlásil, že se chtějí s nabídkou bydlení zaměřit hlavně na zahraniční podnikatele, kteří budou v Česku pobývat rok a déle, a také na diplomaty. Většina apartmánů bude mít dispozice 2+kk, několik jich bude větších.
    Historie domu U Kundraticů sahá do 12. až 13. století. Tvoří ho dva renesanční objekty s gotickými sklepy a částmi přízemí, v baroku byl objekt přestavěn. Od roku 2005 ho vlastní společnost U svatého Michala, člen skupiny CPI Group. Bez nájemníků je od roku 2009, od té doby opuštěná budova chátrá. Nevhodným chováním ho podle dřívějšího vyjádření CPI Group poškodili i někteří bývalí nájemníci, kteří v něm údajně chovali i zemědělská zvířata.
    Národní památkový ústav dům ještě předloni evidoval mezi několika desítkami památek, které v Praze považuje za nejohroženější. Jeho databáze uváděla, že dlouhodobé zanedbání běžné údržby domu zapříčinilo havárii pavlačí či špatný stav fasády. Od roku 2010 byl dům částečně opravován, majitel například zajistil statiku klenutého podloubí. Dům však zvenčí působí zchátrale a na jeho špatný stav chtěla mimo jiné upozornit skupina squatterů, kteří do něj předloni v srpnu vnikli a na čas ho obsadili.
0 komentářů
přidat komentář