Czech project: Dvojice přednášek členů gruzínské iniciativy Urban reactor

Zdroj
4AM Fórum pro architekturu a média
Vložil
Tisková zpráva
13.03.2015 14:55
Srdečně zveme příští týden na dvojici přednášek v kulturním prostoru PRAHA/Fórum pro architekturu a média. Název vychází z ustáleného rčení, který se v Gruzii používá pro označení kvalitního výrobku. V dobách socialismu do Gruzie vyváželo tehdejší Československo typické obývákové stěny, které se rychle staly žádanou komoditou a symbolem kvality. Obě přednášky se tak dotýkají vztahu současné společnosti k architektonické a designové produkci "socialismu".
 
 
CZECH PROJECT: ODMÍTANÁ MODERNA
17.3.2015 v 19h - kulturní prostor PRAHA/Fórum pro architekturu a média, Husova 18, Brno

 
Přednáška gruzínského architekta a aktivisty LEVANA ASABASHVILIHO o modernistické architektuře a její transformaci v současné neoliberalistické společnosti.
V Gruzii, stejně jako ve většině postsovětských republik, je vztah společnosti k architektonickému dědictví velmi sporným a ideologicky napjatým tématem. V souvislosti s tím se objevuje řada různých přístupů a hodnotových systémů, na které mají vliv mocenské vztahy, třídní problematika a politické ideologie. Modernistické stavby jsou v rámci tohoto dědictví jedním z nejvíce opomíjených a nenáviděných artefaktů. V posledních dvou desetiletích byly mnohé z nich zbourány nebo radikálně změněny. Tyto případy mohou být použity jako prostorové manifesty současných dominantních politických, sociálních a ekonomických sil.

Souběžně s tímto procesem značně vzrůstá citlivost občanské společnosti na urbanistické a ekologické problémy. Uskutečnila se řada kampaní na ochranu historického dědictví, veřejného prostoru či zeleně. Byť některé z nich zcela nebo alespoň zčásti dosáhly svého cíle, jejich preference, způsob artikulace problémů a strategie jejich aktivit zůstaly povrchními a elitářskými, vycházejícími z liberálních "občansko-společenských" politických hledisek. Změna autoritářské pravicové vlády v roce 2012 a zavedení "levo-pravé" diskuse zafungovala jako katalyzátor pro polarizaci gruzínské společnosti, včetně těchto občanských skupin a jejich členů.

Levan Asabashvili vystudoval architekturu na Akademii umění v Tbilisi a Technologické univerzitě v Delftu. Od roku je aktivním členem organizace URBAN REACTOR.
 
 
CZECH PROJECT: DĚTSKÁ HŘIŠTĚ JAKO POLITICKÝ NARATIV
19.3.2015 v 19h - kulturní prostor PRAHA/Fórum pro architekturu a média, Husova 18, Brno


Přednáška gruzínského sociologa MIKHEILA SVANIDZEHO, který se ve své práci zaměřuje na veřejný prostor ve vztahu se současnou politickou situací.
Procházky po městě lze snadno srovnat s archeologií odhalující různé vrstvy historie. Platí to zejména v zemích post-sovětského kapitalismu s bouřlivým politickým životem, která zaznamenala mnoho vlád s velmi rozdílnými politickými vizemi (nebo ne-vizemi) a filozofií vlád.
Pokusit se pochopit tyto filozofie lze na prostorově omezené oblasti dětských hřišť.Jsou to místa univerzální a všudypřítomná. Obvykle jsou udržována městskými částmi - a při nedostatku financí i samotnými obyvateli. Dětská hřiště jsou zranitelnými strukturami. Náklady na jejich nahrazení jsou relativně malé a politické body poměrně vysoké - každý politik vypadá dobře, když pózuje na zbrusu novém dětském hřišti. Proto podléhají neustálým změnám a obnovám.


Lidé u moci nevnímají dětská hřiště vysloveně jako politické kolbiště, ovšem implicitně a intuitivně tak jednají s pomocí různých druhů městského mobiliáře, využití sociálního prostoru a alokace zdrojů. Každá vrstva tak reprezentuje dobové chápání politické estetiky a ideologie a hřiště se stává archeologickým nalezištěm. Díky tomu mohou tyto městské prostory přispět k analýze současných politických příběhů.

Obě přednášky a následné diskuze budou v anglickém jazyce.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář