Architekt Pleskot navrhuje pro Dolní Vítkovice novou atrakci

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
11.03.2015 16:35
Ostrava

Ostrava - Součástí vysoké pece v ostravské Dolní oblasti Vítkovice bude od května nová atrakce. Právě nyní se tam dokončuje více než dvacetimetrová prosklená válcová nástavba, jejíž součástí bude vyhlídková terasa, klub či kavárna. Jedna z hlavních dominant Ostravy tak bude nejvyšším geografickým bodem ve městě a návštěvníci se po okolí budou moci rozhlédnout z výšky téměř 80 metrů, řekla dnes ČTK Karolína Rycková ze sdružení Dolní oblast Vítkovice.
    "Ta původní pec zůstala zcela neporušena a ta nástavba jakoby levituje nahoře nad tou vysokou pecí. Je to strašně zajímavá konstrukce," uvedla Rycková. Nástavba, na níž povede prohlídková trasa, by se návštěvníkům měla otevřít 1. května. "Bude tam pravděpodobně zpřístupněný také takový ochoz okolo celé nástavby, taková unikátní šroubovice. To bude taková velmi adrenalinová procházka, protože celý ten ochoz je udělaný jenom z podlahových roštů. Když se tam procházíte, vidíte celých těch 80 metrů pod sebe," popsala atrakci Rycková.
    Uvnitř nástavby bude klub, kavárna i galerijní prostor. "Projekt propojuje v úrovni 55 metrů prezentační prostor jako součást naučné stezky po peci, v úrovni 62 metrů kavárnu, v úrovni 66 metrů klub a ve výšce 71 metrů střešní vyhlídkovou terasu," upřesnil ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice Petr Koudela. Na vrcholu pece podle něj vlastně vznikla věž o výšce panelového domu.
    S nápadem přidat k Vysoké peci číslo 1, nazývané zkráceně také VP1, přišel dvorní architekt Dolní oblasti Vítkovice Josef Pleskot. Nástavba je architektonickým symbolem ohně, který vždy nad pecí vzplál, když se produkoval velký objem vysokopecního plynu.
    Vysoká pec se navíc díky přístavbě stane nejvyšším geografickým bodem ve městě. "Od země do výšky je ostravská radnice malinko větší, jenomže ostravská radnice leží úplně na břehu řeky, takže vlastně je položená níže," řekla Rycková. Z terasy, která bude vybavena i dalekohledy, se tak lidé budou moci rozhlédnout nejen po Ostravě, ale za dobrého počasí uvidí i vzdálenější okolí s Beskydami.
    Náklady na nástavbu jsou zhruba 60 milionů korun, největší část uhradí evropská dotace, zbytek hradí zájmové sdružení právnických osob Dolní oblast Vítkovice. "Stavba už je víceméně hotová, teď se vybavují vnitřní prostory a ještě se dělají úpravy interiéru," podotkla Rycková. Celková kapacita nástavby je maximálně 100 osob, každé patro má kapacitu 25 lidí.
    Za prohlídkovou trasu bez nástavby zaplatí zájemce vstupné 150 korun, s nástavbou 190 korun, na nástavbu ale bude možné se za 80 korun dostat i bez absolvování prohlídky. Nově vznikající nástavba je plně bezbariérová.
0 komentářů
přidat komentář

Související články