O zpřístupněnou kapli chrámu sv. Jakuba v Jihlavě byl zájem

Vložil
ČTK
16.07.2006 18:00
Jihlava

Jihlava - Téměř 300 lidí si za víkend prohlédlo kapli Bolestné Panny Marie v kostele svatého Jakuba Většího v Jihlavě. Na jejím zpřístupnění o víkendech se dohodli představitelé města a církve. Podle zájmu veřejnosti se případně rozhodne o dalších termínech prohlídek. Osmiboká barokní památka je pozoruhodná nástěnnými obrazy a bohatou štukovou výzdobou. Ukrývá vzácnou gotickou Pietu z roku 1370.

"Zájem byl velký, jen v sobotu přišlo na 170 lidí," řekl ČTK průvodce Jan Kodet. "Jsou třeba Jihlavané, kteří tu ještě nikdy nebyli. Je to ale pilotní projekt. Uvidíme, zda zájem časem neopadne," dodal. Kaple podle něj dříve sloužila jako poutní místo, v posledních letech se ale k církevním účelům využívá sporadicky. Samotný kostel je přístupný jen o mších či na požádání. Ukrývá řadu vzácných památek a na stálého průvodce církev nemá peníze, vysvětlil.
Stavba kaple byla poslední změnou půdorysu chrámu, jehož počátky spadají do 40. let 13. století, do doby formování královského horního města Jihlavy. V roce 1702 byla postavena nákladem městského fyzika a velkého jihlavského mecenáše Jakuba Jindřicha Kielmanna z Kielmannsecku. Oltář kaple zdobí Pieta, jejíž obnova byla ukončena před dvěma lety nákladem asi půl milionu korun. Předtím byla za 2,6 milionu korun opravena její vnitřní výzdoba. Zrestaurováno bylo 24 nástěnných obrazů a štuková výzdoba včetně dvou desítek andělíčků. Kostel svatého Jakuba, ale i chrám svatého Ignáce a svatého Ducha spolu s jezuitskou kolejí vlastní řád premonstrátů.
Kaple bude zatím otevřena o sobotách mezi 10:00 až 17:00, v neděli pak jen odpoledne od 13:00 do 17:00. Za vstupné dospělí zaplatí deset a děti pět korun. Vstupenka platí také na věž kostela. Pohledem z ní se od května kochalo přes 2500 lidí. Její interiér je ale v dosti zoufalém stavu. Památka stará na 700 let byla naposledy opravena před sto lety. Má za sebou dramatickou historii, o níž se návštěvníci dočtou u ochozu. Ten je velmi úzký a navíc se po něm prochází kolem zvonů. "Někdy návštěvníky vyděsí svým ohlušujícím zvoněním," řekla ČTK jedna z průvodkyň.
0 komentářů
přidat komentář

Související články