Památkář se obává, že investor dům ve Vodičkově ulici zboří

Zdroj
Václav Hrníčko
Vložil
ČTK
16.07.2006 17:45
Praha

Praha - Václav Jandáček z klubu Za starou Prahu se obává, že investor dům ve Vodičkově ulici, jehož zadní část se dnes zřítila, nakonec zboří. Podle městského statika Petra Macháně ale zřícení stěny do ulice, která má kubistickou fasádu, nehrozí. Budova, v níž byla legendární cukrárna U Myšáka, prochází rekonstrukcí.
"Asi tam bude obrovská touha to zbořit. Byla to malá domů," řekl ČTK Jandáček. Očekává, že investor nyní požádá o změnu projektu a bude se snažit získat havarijní výměr nebo rozhodnutí o odstranění stavby.
Investoři podle Jandáčka často postupují salámovou metodou. "Zbourá se kousek, pak další a další a nakonec se řekne, že už ten zbytek nestojí za to, a zbourá se také," uvedl. Památková péče je podle něj bezmocná.
Pokud bude podle Jandáčka vůle k záchraně domu, tak to průčelí cenu má. "Z hlediska statiky lze udělat leccos. Vždycky to stojí velké peníze. Je otázka, zda je do toho bude chtít investor vložit," poznamenal.
Likvidace památek v hlavním městě je podle Jandáčka důsledkem chyby systému a nezájmu Pražanů. "Dokud si neuvědomí, že jim někdo bere zázemí, domov, pak si tu budou zahraniční společnosti dělat, co chtějí," povzdechl si.
V Praze je podle Jandáčka občanský odpor slabý na rozdíl třeba od Vídně. "Klub Za starou Prahu je slyšet, ale musí to být masivní. Pražané musí pochopit, že jedinou hodnotu, kterou mají, jsou památky a příroda. Nákupní centra, které jim někdo nadělí, jsou jen slabou kompenzací," dodal.
Nesystémový přístup k ochraně památek vidí Jandáček například v tom, že se na jedné straně vynaložily na opravu Senátu miliardy, protože se politikové chtějí zviditelnit, a na druhé straně padají vesnické kostely. "Pokud to ale společnosti nevadí, tak to asi tak má být," dodal.
Nynější projekt ve Vodičkově ulici číslo 31 zahrnuje rekonstrukci objektu a dostavbu proluky. V komplexu by měly být kanceláře, byty a obchody. Parkování mají zajistit podzemní garáže. Počítá se i s obnovením kavárny U Myšáka a s galerií.


Ve Vodičkově ulici v centru Prahy spadla část opravovaného domu >

Statik: Zeď s fasádou domu U Myšáka ve Vodičkově ulici nespadne >

4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
TADE O NÁS V HOLOMÓCO
de ardoise
18.07.06 10:41
k holomócu
igor
18.07.06 05:12
DRAHÝ IGORE
de ardoise
19.07.06 07:41
zobrazit všechny komentáře