Na místě hotelu v Blansku vznikne park s kavárnou a hřištěm

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
06.03.2015 14:10
Blansko

Blansko - Na místě zchátralého hotelu Dukla v centru Blanska vznikne po jeho letošní demolici do jara příštího roku park s kavárnou, prostorem pro koncerty a také překážkovým hřištěm pro mládež. Projekt přijde na asi devět milionů korun a zaplatí jej radnice. Novinářům to dnes řekl blanenský starosta Ivo Polák (ČSSD). Úpravy prostranství budou trvalé. Město tak ustoupilo od původního záměru, podle něhož chtělo pozemek nabídnout za čas developerům k další výstavbě.

    "Místo toho jej trvale zvelebíme. Hlavním cílem bude zatraktivnit střed Blanska tak, aby nebyl o víkendech vylidněný a více lákal lidi k návštěvám," vysvětlil starosta.
    Město si nechalo od architekta Martina Habiny zpracovat dvě studie na využití 3000 metrů čtverečních na náměstí Republiky, které se uvolní po demolici Dukly. Zveřejní je na svém webu a nechá, aby si občané vybrali, která z nich se bude stavět.
    V centru Blanska dosud chybí kavárna s venkovním posezením. Kromě ní vznikne v parčíku hřiště pro děti a pro mládež hřiště na parkour. Obdobná v poslední době vznikla například v Brně.
    Z hotelu zůstane pod povrchem zachovaný jeho suterén, který by mohl být využit jako hudební klub, vinárna nebo veřejné záchody. V parku počítá Habina s instalací soch z umělecké litiny, jež má ve městě mnohaletou tradici. Vznikne v něm i otevřený pavilón určený pro koncerty, různá vystoupení a městské oslavy.
    "Vytvoříme tam i trávník, na kterém budou moci lidé o teplých letních dnech polehávat a to hned vedle nově zbudovaného vodního prvku," doplnil Habina. Demolice hotelu přijde na deset milionů korun. Město jej před časem koupilo v dražbě za 30,5 milionu korun, protože Blanenští měli obavy, že z něj vznikne ubytovna pro nepřizpůsobivé.
0 komentářů
přidat komentář

Související články