Ve Vodičkově ulici v centru Prahy spadla část opravovaného domu

Vložil
ČTK
16.07.2006 15:00
Praha

Praha - Ve Vodičkově ulici v centru Prahy se dnes ráno zřítila část domu, který prochází rekonstrukcí. Kubistický objekt, v němž sídlila legendární cukrárna U Myšáka, byl už delší dobu v havarijním stavu. Záchranáři a hasiči se psy sutiny ve vnitřní části domu prohledali, nikoho pod nimi nenašli. Nikdo nebyl zraněn. ČTK to řekli vyšetřovatelé z pražského hasičského záchranného sboru.
Budovu prohlédl městský statik Petr Macháň. Zřícení stěny s fasádou do Vodičkovy ulice podle něj nehrozí. Statici sledují i okolní domy. Protože dnešní zřícení zdiva způsobilo větší otřes, znovu je prohlédnou, uvedl.
K další rekonstrukci objektu se podle ředitele odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu pražského magistrátu Jana Kněžínka budou ještě vyjadřovat památkáři. "Je naprosto nezbytné, aby průčelí bylo zachráněno. Počítám s tím, že se hned v pondělí sejdeme s kolegy z Národního památkového ústavu, situaci zhodnotíme a zvážíme další postup," zdůraznil.
Václav Jandák z klubu Za starou Prahu se ale obává, že investor bude chtít získat i na zbytek budovy havarijní výměr a zbourat ho.
Podle zápisu ze 7. prosince 1995 v katastru nemovitostí na internetu vlastní dům akciová společnost Gallery Myšák. Jejím jediným akcionářem je nizozemská společnost CEE BW Amsterdam.
Okolí budovy, která stojí asi sto metrů od vstupu do stanice metra Můstek na Václavském náměstí, uzavřela policie. Tramvajová doprava ve Vodičkově ulici je odkloněna. Výluka potrvá asi čtyři až pět dní. Pravidelné linky městské dopravy povedou z Karlova náměstí přes občasnou zastávku v Dlážděné ulici, která bude fungovat jako stálá, na Národní třídu a po nábřeží kolem Právnické fakulty na Čechův most. V opačném směru budou některé jezdit od Karlových lázní po nábřeží na Jiráskovo náměstí. Dopravní podnik podrobně informuje na internetové adrese www.dpp.cz. Podle policie se počítá s otevřením chodníku na protější straně Vodičkovy ulice.
Podle sdělení společnosti Metrostav, která dům rekonstruuje, se do vnitřního traktu domu sesunulo asi 35 metrů krychlových zdiva. "Vnitřní část domu byla vyztužena mohutnou ocelovou konstrukcí, díky které nedošlo k závažnějším škodám," uvedl mluvčí František Polák. Proč se neštěstí stalo, zkoumají experti. Firma chce nyní odklidit suť a stabilizovat objekt tak, aby mohla být co nejdříve obnovena hromadná doprava a stavba mohla pokračovat. Termín dokončení je září roku 2007.
Policie případ vyšetřuje, zatím ale mnoho poznatků nemá, uvedla mluvčí pražské policie Eva Miklíková. Na místě podle ní byli hasiči, záchranná služba i pes k vyhledávání osob. "Zatím to vypadá, že tam nikdo nezůstal," dodala.
"Bylo to šílené, jako zemětřesení," řekla ČTK žena bydlící v sousedství. Sousedé se obávají, že se část domu zřítila v důsledku stavebních prací. ČTK řekli, že i v okolních domech jsou praskliny a že je procházel statik.
"Zřítila se část domu ve dvoře. Nikoho nezasypala. Průzkum za pomoci psů lidi pod sutinami neobjevil," řekl ČTK zástupce vyšetřovací skupiny hasičů. Dodal, že dům je pod lešením.
V okolí objektu se podle hasičů pohybovali i dělníci. Zatím není jasné, zda pracovali přímo na této stavbě.
Projekt ve Vodičkově ulici číslo 31 zahrnuje rekonstrukci objektu a dostavbu proluky. V komplexu by měly být kanceláře, byty a obchody. Parkování mají zajistit podzemní garáže. Počítá se i s obnovením kavárny U Myšáka a s galerií.


Statik: Zeď s fasádou domu U Myšáka ve Vodičkově ulici nespadne >

Památkář se obává, že investor dům ve Vodičkově ulici zboří >


0 komentářů
přidat komentář