V proluce v Klimentské ulici v centru Prahy má vyrůst bytový dům

Vložil
ČTK
02.03.2015 22:15
Praha

Praha - V proluce u kostela svatého Klimenta v centru Prahy má vyrůst sedmipatrový bytový dům. Investor jím obestaví stopadesátiletý památný strom. ČTK to zjistila z úřední desky Prahy 1, jejíž odbor výstavby vydal pro stavbu územní rozhodnutí. Proti výstavbě vznikla i petice, rodičům dětí z blízké školky vadí chystané umístění jeřábu na jejím dvoře. Povoluje ho smlouva s městskou částí z roku 2010.
    Bytový dům se má stavět na rohu ulic Nové Mlýny a Klimentská v proluce, kde roste chráněný platan. Dům bude kopírovat tvar jeho koruny. "Hloubka odstoupení jednotlivých podlaží bude respektovat objem a tvar chráněného stromu a bude využita pro terasy bytů," píše se v dokumentaci.
    Územní řízení se táhlo od roku 2011. První rozhodnutí ale magistrát jako odvolací orgán zrušil a vrátil úřadu Prahy 1 k dalšímu projednání. Připomínky k projektu se týkaly především hluku a zastínění okolních staveb, úřad ale všechny zamítl.
    Odpůrci stavby se s úřadem neshodli také v tom, jestli je pozemek prolukou nebo vnitroblokem domů v Revoluční ulici. "Navržená novostavba bytového domu do kontextu centrálního území Pražské památkové rezervace vstupuje zcela neadekvátním a bez nadsázky arogantním způsobem. Její kompozice na stísněném pozemkům architektonické řešení a až ostentativní cizorodost je ve výrazném a nesmyslně prvoplánovém protikladu k dochované zástavbě," uvádí v připomínkách k projektu Ateliér pro životní prostředí.
    Území rozhodnutí se podrobněji nezabývá kritizovaným umístěním stavebního jeřábu na pozemek hřiště sousední mateřské školy. Podle dokumentu ho povoluje dohoda o provádění stavebních úprav mezi vlastníkem domu a městskou částí.
    Rodičům ale vadí, že by děti po dobu stavby nesměly na zahradu a hřiště a rušil by je hluk. "Peticí chceme dosáhnout zrušení povolení umístit jeřáb na pozemek školy a žádáme o podrobné vypracování závazné hlukové a rozptylové studie s ohledem na režim dětí ve školce, zejména polední klidový režim," píše se v úvodním slově petice, kterou rodiče podepisují.
    Podle rozhodnutí odboru výstavby musí být součástí projektu vybudování protihlukové stěny, která by školku chránila.

Vizualizace: PROSTAV CZ, s.r.o.
0 komentářů
přidat komentář

Související články