Na seznam světového dědictví UNESCO přibylo 18 nových lokalit

Vložil
ČTK
13.07.2006 20:30
Praha

Vilnius 13. července (ČTK) - Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) zařadila na seznam světového kulturního a přírodního dědictví dalších 18 významných míst. Informovala o tom agentura AP. Listina UNESCO, na níž má i Česká republika celkem dvanáct památek, tak již nyní čítá na 830 lokalit.Na konferenci v litevském Vilniusu byl vedle historických městských částí italského Janova a německého Řezna přiznán status součásti světového dědictví rovněž hornickému městečku Sewell v Chile. Na seznam světového kulturního a přírodního dědictví čerstvě přibyly rovněž starobylý zavlažovací systém Aflaj v Ománu, z doby více než 2500 let před naším letopočtem, důlní krajiny nacházející se v britském Cornwallu a Západním Devonu, dva středověké hrady v Sýrii, visutý most Vizcaya ve španělském Bilbau a také Hala století v polské Vratislavi, považovaná za jeden z nejvýznamnějších konstrukčních projektů minulého století.

Za oblast s výjimečnou celosvětovou hodnotou byla označena i přírodní rezervace v provincii S'-čchuan na jihozápadě Číny, která je domovem pand velkých, patřících mezi nejvíce ohrožená zvířata na světě. Podle odhadů žije v tomto regionu více než 30 procent z celosvětového počtu těchto savců z čeledi medvědovitých.
Nedostalo se ovšem na nejvyšší horu světa Mount Everest, k jejímuž zařazení na seznam světového přírodního dědictví UNESCO vyzývají různá ekologická hnutí, kupříkladu britští Friends of Earth. Upozorňují na nebezpečí, které oblasti Himálaje hrozí vzhledem ke globálnímu oteplování včetně záplav, která by mohla způsobit tajícími ledovci přeplněná himálajská jezera. Podle mluvčí UNESCO zatím organizace nemá k dispozici dostatek potřebných odborných studií, připustila však, že otázka začlenění Mount Everestu na listinu světového přírodního dědictví by mohla být projednána na některém z příštích jednání.
Konference, která v litevské metropoli potrvá až do neděle, se zúčastní více než šest stovek delegátů ze 182 států.
0 komentářů
přidat komentář

Související články