Kostel na Nových Mlýnech bude zpřístupněn, popluje k němu pramice

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
24.02.2015 23:00
Pasohlávky (Brněnsko) - Kostel svatého Linharta z 12. století na ostrově ve střední nádrži vodního díla Nové Mlýny by mohl být v příštím roce zpřístupněn turistům. Dostávat by se k němu mohli jen v organizovaných skupinkách na pramici. ČTK to dnes řekla Martina Dominová, starostka Pasohlávek na Brněnsku, jimž kostel patří. Na projektu spolupracuje vedení obce s odborem životního prostředí Jihomoravského kraje.
    "Střední nádrž Nových Mlýnů je hnízdištěm vzácných druhů ptáků a patří významné ptačí oblasti s označením Natura 2000. Nelze proto na ostrov postavit most nebo násep, po němž by se dalo přejít. Ochranáři to nepovolili," uvedla starostka.
    Jediným řešením je přepravovat turisty na ostrov na pramici. Vše musí být v ekologickém režimu tak, aby ptáci nebyli rušeni v době hnízdění a nevznikla jakákoli škoda na životním prostředí.
    Krajský úřad by měl podle starostky v nejbližších měsících stanovit podmínky, za nichž budou moci turisté cestovat na ostrov pramicí. Určí také to, jak početné by měly být jejich skupiny. Pramici chce provozovat pasohlávecký obecní úřad.
    "Nejprve bychom vozili rekreanty ke kostelíku. Časem bychom jej chtěli opravit a z jeho věže udělat vyhlídku. Náklady spojené s projektem zatím nejsou vyčísleny," dodala Dominová.
    Kostelík je jedinou stavbou z obce Mušov, která se zachovala, když v sedmdesátých letech minulého století vznikly Nové Mlýny. Její horní a dolní nádrž slouží k rekreaci, prostřední je hnízdištěm vodních ptáků. Starostové z regionu hledají využití pro kostelík dlouhá léta. Patří ke známým místům jižní Moravy. Je vidět například z nedaleké silnice spojující Brno s Vídní.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...pramice...
Zdeněk Skála
25.02.15 10:43
zobrazit všechny komentáře