Stavební firmy jsou podle průzkumu KPMG spokojené

Vložil
ČTK
21.09.2005 17:00
Praha

PRAHA - Malé a střední stavební firmy prosperují a neočekávají, že by se na tom v blízké budoucnosti mělo něco změnit. Vyplývá to z výsledků průzkumu poradenské firmy KPMG. Průzkumu se zúčastnilo 20 stavebních firem s 20 a více zaměstnanci. Z nich 37 procent hodnotilo svou obchodní situaci jako dobrou a 63 procent jako uspokojivou. Ani jedna z firem neoznačila svou situaci za neuspokojivou.
Pro letošní rok očekává 37 procent dotázaných firem růst stavební výroby, téměř polovina setrvalý stav a 16 procent její pokles. "Toto zjištění odpovídá i současnému trendu v českém stavebním průmyslu, kterému se v posledních letech daří velice dobře," uvedl odborník na stavebnictví KPMG Andreas Höfinghoff. Nové zaměstnance hodlá přijímat 11 procent firem, naproti tomu 84 procent neplánuje žádné změny počtu pracovníků. Zbylých pět procent společností plánuje propouštění. Podle Höfinghoffa lze tedy očekávat, že se budoucí růst stavební výroby zajistí zvýšením produktivity při stejném počtu zaměstnanců.
Jako nejvyšší riziko pro své podnikání označili stavitelé tlak zákazníků na nižší ceny. Na druhém místě se pak ocitla dostupnost kvalifikované pracovní síly. Čtvrtina dotázaných odpověděla, že plánuje fúzi s jinou společností. Vstup do EU neměl na téměř 80 procent firem vliv, 16 procent ho hodnotilo kladně.
0 komentářů
přidat komentář