Parlament omezil zneužívání odkladu staveb žalobami v procesu EIA

Vložil
ČTK
11.02.2015 15:55
Praha

Praha - Sněmovna na návrh Senátu omezila možnost zneužívání odkladného účinku žalob v procesu posuzování vlivů staveb na životní prostředí (EIA). Rozhodla o tom dnes poté, co úpravu podpořil i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Se změnou novely, která má kvůli požadavkům EU posílit vliv veřejnosti v povolovacím procesu, podle ministra souhlasí i Evropská komise, která na přijetí novely tlačí. Normu nyní dostane k podpisu prezident.
    Úprava se týká ustanovení, podle něhož původně mělo už samotné podání žaloby na povolovací řízení automaticky znamenat odklad pro výkon stavebního rozhodnutí. Sněmovna již dříve určila, že o odkladu budou rozhodovat soudy. Senátoři tuto pasáž navíc doplnili tím, že "soud přizná žalobě odkladný účinek nebo nařídí předběžné opatření, hrozí-li nebezpečí, že realizací záměru může dojít k závažným škodám na životním prostředí".
    Doplnění podle senátorů umožní soudům žalobu nepřijmout v případech, když by měla "šikanózní" charakter, připomenul poslancům předseda lidoveckých senátorů Petr Šilar. Chtějí tak zamezit situacím, pokud by různá sdružení chtěla neustálými a účelovými žalobami zastavit výstavbu v Česku. Proti tomuto doplnění se naopak už dříve postavily ekologické organizace v asociaci Zelený kruh.
0 komentářů
přidat komentář

Související články