V Brně bylo na konci roku volných 94.700 m² kanceláří

Zdroj
Zdeněk Meitner
Vložil
ČTK
09.02.2015 18:50
Brno

Dorn (RAW; projekt 2009)
Brno - V Brně bylo na konci loňského roku 19,6 procenta volných kanceláří, což je o 2,2 procentního bodu více než v polovině roku. V absolutní míře jde o 94.700 m², vyplývá z tiskové zprávy Regional Research Fora. Ve městě přitom loni přibyly další nové kancelářské budovy, letos se dostaví další a stejně tak v roce 2016. Trh s kancelářskými prostory však stagnuje, řekl ČTK jednatel developerské společnosti Properity a stavitel mrakodrapu AZ Tower Jiří Maršálek.
    Ve druhém pololetí loňského roku skončila stavba dvou kancelářských budov v Technologickém parku, dohromady nabízejí 5600 m². Ve výstavbě jsou budovy, které nabídnou 49.300 m². "Z toho by mohlo být letos dokončeno 27.200 metrů, a to budova O v Areálu Slatina a Spielberk Tower II," uvádí se ve zprávě. V příštím roce by se měl otevřít polyfunkční dům Dorn mezi ulicemi Dornych a Plotní. Bude mít 12 nadzemních podlaží a většinu místa zaberou kanceláře.
    Volné prostory nabízí stále také zmíněný AZ Tower, se 111 metry nejvyšší budova v Česku. "Máme obsazených zhruba 65 až 70 procent kancelářských prostor. S pronajímáním je v současnosti problém. Přestože je trh přesycený, stále se staví nové budovy. Nové firmy však do Brna nepřicházejí," řekl Maršálek. Podle něj firmy, které chtěly v Brně být, už mají kanceláře zavedené a lze je přetahovat maximálně díky výhodnějším podmínkám. "Stav je na nějakou dobu zakonzervovaný. Na jak dlouho, záleží na městě, jestli bude chtít přivést do Brna nové firmy a vytvoří jim podmínky," míní Maršálek.
    Celková plocha kancelářských prostor je v Brně 482.400 m². Počítají se do ní pouze budovy s nabídkou větší než 800 metrů a nepočítají se budovy státní správy. Čtyři pětiny jsou v takzvané třídě A, zbytek ve třídě B. Cena nejvyššího dosažitelného pronájmu za metr čtvereční se proti prvnímu pololetí nezměnila a činila měsíčně 12,5 eura (asi 350 Kč).
0 komentářů
přidat komentář

Související články