Kniha Santini mapuje život a dílo významného architekta

Vložil
ČTK
08.02.2015 11:05
Praha

Praha - V sídle ministerstva kultury Nosticově paláci v pátek představili knihu mapující život a dílo významného architekta české a evropské historie Jana Blažeje Santiniho Aichela. V publikaci vydané občanským sdružením Putování za Santinim jsou zmapovány kapitoly Santiniho života, nejvýznamnější stavby a kompletní seznam všech jeho autorských prací. Publikace byla vydána v české i anglické verzi.
    "Pokud vím, neexistuje cizojazyčná verze knihy o Santinim, přitom jeho dílo vzbuzuje zájem i u zahraničních turistů a návštěvníků," uvedl autor knihy a předseda občanského sdružení Stanislav Růžička.
    Autor fotografií pro knihu Santini Vladimír Kunc uvedl, že například fotit schody vytvořené Santinim byl pro něj vzhledem ke 'krásným linkám' zážitek.
    Součástí slavnostního dopoledne byly přednášky profesora Jana Royta a doktora Richarda Biegela o Santinim. Mezi hosty byli mimo jiné kardinál Dominik Duka a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). "Santini dokázal spojovat různé styly, i dnes je nutné spojovat to, co spojovat lze," řekl Herman.
    Vydání knihy je jednou z aktivit sdružení Putování za Santinim, které má za cíl popularizaci díla významného architekta. Již řadu let se odborníci z řad sdružení zabývají přednáškovou a osvětovou činností, organizují zájezdy a výpravy po stopách Santiniho života. "Po vzoru zahraničních aktivit se pokusíme o zařazení celého Santiniho díla na seznam památek České republiky a následně o jeho zapsání mezi památky Evropského dědictví či přímo o zápis do seznamu UNESCO," uvedl Růžička. Připomněl, že v roce 2023 bude 300 let od narození Santiniho.
    Santini, tvůrce stylu, který je dnes nazýván barokní gotika, žil v letech 1677 až 1723. Takřka osm desítek jeho dochovaných staveb je rozeseto na území několika krajů dnešní České republiky. V posledních letech významně ožívá zájem o Santiniho tvorbu. Mezi jeho nejvýznamnější díla patří poutní kostel na Zelené Hoře u Ždáru nad Sázavou, který je zapsán na seznamu UNESCO, Klášterní kostel Nanebevzetí P. Marie, sv. Wolfganga a sv. Benedikta v Kladrubech na Plzeňsku, či klášterní kostel a kostnice v Sedlci u Kutné Hory.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
žil v letech 1677 až 1723
takyarchitekt
10.02.15 12:02
zobrazit všechny komentáře