Blansko počítá do roku 2018 s mnoha stavebními projekty

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
02.02.2015 19:55
Blansko

Blansko - Vedení blanenské radnice počítá v nadcházejících čtyřech letech z rozsáhlými investicemi. Do roku 2018, do dalších komunálních voleb, zmizí z centra města zchátralý hotel Dukla, na jehož místě vznikne park. Radní dále plánují stavbu obchodního centra, rozšiřování cyklostezek, revitalizaci okolí zámku a oživení rekreační oblasti Palava a počítají s vytvořením projektu pro stavbu mostu spojujícího centrum se Starým Blanskem. ČTK to dnes řekl starosta Ivo Polák (ČSSD).
    Tyto i další projekty jsou uvedeny v nově přijatém programovém prohlášení radních. Radniční koalici tvoří ve městě už 14 let ČSSD, ODS, KDU-ČSL a uskupení Volba pro město.
    Demolice hotelu Dukla na náměstí Republiky a následná přeměna uvolněných 3000 metrů čtverečních na park přijde na osm milionů korun a počítá se s ní do letošního listopadu. Radní chtějí lépe propojit centrum se sousedním zámeckým parkem. Ještě letos je za 1,5 milionu korun propojí nové schodiště. V parku by v budoucnu měla končit po svém rozšíření městská pěší zóna.
    Do dvou let by se mělo začít na severním okraji města stavět po demolici skleníků nové obchodní centrum. Bude ho tvořit 14 prodejen s textilem, obuví, sportovními potřebami či bytovými doplňky. Za jejich nákupem zatím míří lidé do Brna. Město už o tomto projektu vyjednává s investorem.
    Radnice počítá s rozvojem cyklostezek. Schází na nejsevernějším a nejjižnějším okraji města. V příštím roce by na nich mělo být vybudováno osvětlení za šest milionů korun. Vedou nábřežím řeky Svitavy, které je podle Poláka nutné rozvíjet spolu s okolím nádrže Palava jako dvě nejdůležitější odpočinková místa města. Na Sportovním ostrově počítá starosta se vznikem sportovního hřiště pro seniory. Nad nemocnicí, která je majetkem radnice, by do dvou let mělo vzniknout parkoviště pro 130 aut za dva miliony korun.
    Radní chtějí nechat připravit projekt pro stavbu mostu, který povede nad železniční tratí a propojí centrum se Starým Blanskem. Kvůli špatné průjezdnosti přes železnici nyní denně čelí centrum města dopravním zácpám. Půjde o projekt za sto milionů korun. "O tomto projektu vyjednáváme s Jihomoravským krajem. Bez dotací se neobejde," doplnil Polák.
0 komentářů
přidat komentář

Související články