Rekonstrukce budovy Národního muzea by mohla začít už na jaře

Vložil
ČTK
29.01.2015 15:45
Praha

Praha - Zpožďující se rekonstrukce historické budovy Národního muzea v Praze, která má stát přibližně tři miliardy korun včetně DPH, by mohla začít na jaře. V nejbližších týdnech by mělo padnou rozhodnutí antimonopolního úřadu, který už měsíce posuzuje výběrové řízení, což znemožňuje zahájit práce. Na dnešním setkání se zástupci médií to uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

    "Mám informace, že rozhodnutí by mělo padnout v řádu několika týdnů, a já pevně věřím, že bude možno nejpozději v jarních měsících rekonstrukci zahájit tak, abychom ji mohli dokončit u příležitosti dvoustého založení Národního muzea v roce 2018," řekl ČTK Herman.
    Rekonstrukce měla začít už loni. Doba stavby je odhadnuta na 42 měsíců. Objekt je od července 2011 prázdný, opravy však dosud nezačaly. Vítěz veřejné zakázky na rekonstrukci - Sdružení M-P-I Národní muzeum, jehož účastníky jsou Metrostav, Průmstav a IMOS Brno, je znám od poloviny října 2014. Jeho nabídkovou cenu ve výši 1,352 miliardy bez DPH vyhodnotila výběrová komise jako nejvýhodnější. Výběrové řízení však loni v létě napadlo Sdružení Václavské náměstí 68, jehož vedoucím účastníkem je společnost Strabag. Stalo se tak poté, co bylo ze soutěže vyloučeno kvůli nesplnění podmínek při zpracování nabídkové ceny. Nejprve podalo námitku a pak podnět k antimonopolnímu úřadu, aby přezkoumal oprávněnost vyřazení.
    "Prvostupňové řízení ve věci rekonstrukce budovy Národního muzea v Praze stále probíhá," uvedl v polovině ledna na dotaz ČTK mluvčí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Martin Švanda.
    Přípravná fáze rekonstrukce skončila začátkem roku 2013 a stála 548 milionů korun. Šlo o náklady na stěhování, sanace, depozitáře v Terezíně i úpravy budovy bývalého Federálního shromáždění. Projektové práce byly zahájeny v roce 2010. Ve druhé polovině roku 2012 muzeum získalo stavební povolení. Vypsání tendru na zhotovitele rekonstrukce formou otevřeného výběrového řízení schválila vláda 10. dubna 2013, obálky s nabídkami uchazečů byly otevřeny v listopadu 2013.
    Rekonstrukci Národního muzea, jednu z největších investičních akcí v resortu, zmínil jako prioritu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), když Hermana před rokem uváděl do funkce. Premiér by chtěl, aby byla dokončena během čtyřletého Hermanova mandátu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články