Firma se s památkáři dohodla na podobě nové Petrovy boudy

Zdroj
Jakub Sochor
Vložil
ČTK
27.01.2015 20:05
Hradec Králové

Hradec Králové - Památkáři a firma Snowy Chalet se dohodli na podobě nového objektu, který vznikne na místě spáleniště Petrovy boudy na hřebenech Krkonoš. ČTK to dnes sdělil Martin Havlík z firmy Snowy Chalet, která na místě postaví dvě menší budovy inspirované vzhledem boudy z přelomu 19. a 20. století. Petrovu boudu zničil v srpnu 2011 zničil rozsáhlý požár, tvořily ji tři objekty.
    Památkáři, kteří původně požadovali repliku vyhořelé stavby, si vyžádali některé dílčí úpravy projektu, které firma už zahrnula do své dokumentace. Památkáři například požadovali povrchové úpravy obkladů či nátěry oken v bílé barvě. "Žádné zásadní rozpory by tam už určitě být neměly. Zkrátka jsme se domluvili a většinu našich připomínek k návrhu firma akceptovala," potvrdil dnes ČTK ředitel Územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Josefově Jiří Balský.
    Podle Balského památkáři po firmě požadovali, aby se projekt co nejvíce přiblížil podobě původní Petrovy boudy. "Chtěli jsme tradiční charakter stavby, ne nějaký modernistický, což nakonec akceptovali," řekl Balský. Firma na svém webu odhaduje, že by stavební povolení mohla teoreticky získat v květnu.
    Projekt počítá s výstavbou menšího komplexu, původní podoba je podle majitelů ekonomicky neúnosná, a tak počítají jen se dvěma menšími budovami, které by mohly zčásti fungovat samoobslužně. Náklady se odhadují na 100 milionů korun, stavba by měla zabrat dva roky.
    Nová Petrovka by měla nabídnout ubytování přibližně pro 50 lidí ve společné noclehárně i samostatných pokojích, stravování ve venkovním i vnitřním bufetu či welness s vířivkou, parní lázní a saunami. Její samoobslužnost tkví v tom, že si zájemci nejprve ve špindlerovském infocentru vyzvednou klíče a na Petrovce přespí ve spacáku s jednorázovou vložkou, aniž by k tomu potřebovali personál.
11 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pamatkarska demence
ja
30.01.15 05:26
výsledek
mh
30.01.15 04:55
?
Radek Gregor
31.01.15 04:01
Petrovo ustájení
Salve Veritas
31.01.15 08:50
kvalitní architektura
udo
01.02.15 01:14
zobrazit všechny komentáře

Související články