Radnice v České Třebové chystá rozsáhlé úpravy Nového náměstí

Zdroj
Pavel Dosoudil
Vložil
ČTK
24.01.2015 11:00

Česká Třebová (Orlickoústecko) - Radnice v České Třebové chystá rozsáhlé úpravy Nového náměstí. Vybrala již nejlepší návrhy vzešlé z urbanisticko-architektonické soutěže. Největší náměstí ve městě postavené v 60. letech minulého století ztratilo svou původní funkci, řekl ČTK starosta Jaroslav Zedník (Nestraníci).
    "Původně nejmodernější náměstí je za svou životností. Měli by se tam setkávat lidé a žít společenský život. To tam dnes není a chtěli bychom to tam opět vrátit," uvedl Zedník. Radnice už v minulosti upravila Pernerovo náměstí před nádražím a historické Staré náměstí, kam se nyní soustředí zájem obyvatel.
    Podle Zedníka čekají Nové náměstí významné změny. Měl by na něm vzniknout například prostor pro koncerty, trhy a další městské akce.
    Do otevřené soutěže s cenami bylo přihlášeno 14 návrhů, komise z nich doporučila tři nejlepší. Obyvatelé města se budou moci seznámit se všemi návrhy na výstavě v Kulturním centru od 5. do 15. února. Ten vítězný chce radnice určit až poté, co se s nimi veřejnost seznámí. "Vybereme jeden ze tří oceněných návrhů, ale budeme přihlížet i k názorům lidí," řekl Zedník.
    Letos chce město s autorem vítězného návrhu upřesňovat detaily studie, na projektovou dokumentaci poté vypíše soutěž. Náklady úprav starosta odhaduje na 60 až 80 milionů korun, proto se bude snažit získat na projekt dotaci. "Náměstí musí splňovat svou funkci 50 až 60 let, nemá cenu volit jednoduché a levné řešení. Obyvatelé ho také musejí přijmout za své," dodal Zedník.
0 komentářů
přidat komentář

Související články