Mariánskolázeňská radnice se odvolala proti demolici domu Baťa

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
23.01.2015 02:25
Mariánské Lázně (Chebsko) - Radnice v Mariánských Lázních se odvolala proti rozhodnutí svého stavebního úřadu, který na začátku ledna povolil demolici funkcionalistického obchodního domu Baťa. Objekt z roku 1932 v centru města loni v červnu nařídili statici okamžitě uzavřít kvůli havarijnímu stavu nosných železobetonových konstrukcí. Na podzim ministerstvo kultury vyjmulo dům ze seznamu památkové chráněných staveb. Starostovi Vojtěchu Frantovi (Piráti) se ale nařízení o demolici nelíbí, chce rozhodnutí stavebního úřadu zvrátit. Je přesvědčen, že dům lze zachránit. Řekl to dnes ČTK.

    Franta, který je architekt, vznesl při projednávání případu několik námitek, stavební úřad ho ale nevyslyšel. Starosta mimo jiné požadoval, aby bylo možné vypracovat oponentní posudek a posouzení, zda lze objekt sanovat. Nelíbí se mu ani to, že ministerstvo sejmulo z domu památkovou ochranu jen na základě jednoho posudku statika. Mohlo by to znamenat nebezpečný precedens, že majitel památky nechá dům chátrat a když je v havarijním stavu, úspěšně si požádá o zbavení památkové ochrany, řekl Franta.
    Společnost Baťa, které objekt patří, se k tomu příliš nevyjadřuje. "V současné době běží legislativní proces za účelem odstranění objektu z důvodu statické neúnosnosti objektu. Společnost Baťa postupuje v souladu se závěrem statického posouzení a ve smyslu zachování bezpečnosti a ochrany zdraví coby prvotního zájmu," sdělila ČTK po vydání rozhodnutí o demolici koordinátorka externí komunikace firmy Kateřina Kaňová.
    Centrum Mariánských Lázní nejspíš přijde i o další velký objekt - hotel Rozkvět, který loni v říjnu zničil požár. Zůstaly jen obvodové zdi. Statici se vyslovili pro jejich zboření. "Pozitivní informace - dostal jsem na stůl studii toho, co se tam má stavět. A je to stoprocentní replika toho, co tam bylo," řekl k tomu Franta. Podrobnosti zatím neřekl, současný zahraniční majitel hotelu ale prý údajně chce postavit stejnou hotelovou stavbu jen se změněným interiérem.
    Trojúhelníkový dům Baťa se má podle rozhodnutí stavebního úřadu do 30. června postupně rozebrat. I když je podle úřadu cennou stavbou českého meziválečného funkcionalismu, v současnosti je prý v takovém stavu, že ohrožuje životy. Nosné konstrukce byly postaveny s využitím hlinitanového cementu. Pevnost betonů se ale už výrazně snížila zejména v důležitých místech, jako jsou základové patky, sloupy a suterénní stěny.
    Podle Franty je momentálně v lázeňském městě 30 takzvaných mrtvých domů. Radnice se chce pokusit najít cesty, jak s majiteli komunikovat, případně jak je motivovat k tomu, aby objekty uvedli zpět do života, řekl starosta.
0 komentářů
přidat komentář

Související články