Konference v Senátu má představit koncepci sociálního bydlení

Vložil
ČTK
21.01.2015 21:00
Praha

Praha - Koncepce sociálního bydlení by měla být ústředním bodem konference, který se za týden uskuteční v Senátu. Jeho místopředseda Zdeněk Škromach (ČSSD) k tomu dnes uvedl, že za sociální bydlení nemohou být považovány ubytovny. Měly by to být byty pro nízkopříjmové rodiny, seniory nebo zdravotně znevýhodněné, poznamenal Škromach.
    "Je potřeba podpořit programy jak pro bytová družstva, tak pro obce, aby tady mohly opět vznikat malometrážní byty pro mladé rodiny s dětmi, pro seniory, pro lidi se zdravotním postižením," řekl místopředseda horní komory.
    Předseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba si postěžoval na to, že přes zvyšování cen služeb spojených s bydlením se zhoršily parametry spojené s přiznáním dávek spojených s bydlením. Za nepraktické považuje Taraba pravidla pro změny nájemného v případech, kdy se na jeho nové výši nedohodne pronajímatel s nájemcem. V Česku tyto spory musejí rozhodnout soudy a posudky, což je pro účastníky řízení nákladné, zatímco jinde v Evropě se řídí podle obecních tabulek místně obvyklého nájemného, podotkl Taraba.
    Předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes uvedl, že až 40.000 penzistů žije pod tlakem, že nebudou mít na zaplacení nájemného. Postěžoval si, že vlády už od roku 2000 slibují koncepci sociálního bydlení, zákon ale zatím není. Jeho základní obrysy by měly být stanoveny letos, vláda s přijetím zákona ale počítá až v roce 2017.
    Sociální bydlení v Česku neexistuje. Lidé v nouzi často končívají v nevyhovujících a předražených ubytovnách. Podle odhadů expertů by tak mohlo žít kolem 100.000 osob. Výdaje na dávky na bydlení a počet příjemců strmě rostou. Zatímco v roce 2007 dostávalo doplatek na bydlení měsíčně průměrně 27.340 lidí a pobírali 1732 korun, předloni stát vydával už 65.100 dávek a jedna činila v průměru 3608 korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články