Architekt: Rozhodování o území Karoliny řídí diktát investora

Zdroj
Martina Kubíčková
Vložil
ČTK
21.09.2005 11:00
Ostrava

OSTRAVA - Město Ostrava se podle polského architekta Andrzeje Dudy při svém rozhodování o dalším osudu území Karoliny řídí diktátem investora, tedy firmou ECE, která by v atraktivní lokalitě v centru města chtěla vybudovat nákupní galerii. Duda byl před několika lety spoluautorem vítězného návrhu na budoucí podobu této lokality. Město s jeho tvrzením nesouhlasí. Společnost ECE zatím nechce věc komentovat.
Město před několika lety vyhlásilo mezinárodní soutěž, z níž měla vzejít budoucí podoba atraktivního území v centru města. Z 90 návrhů uspěla právě vize polských architektů. Společnost ECE původně měla zájem o pozemek, který by podle Dudy žádným způsobem jejich koncepci nenarušil.
Nakonec se ale rozhodla usilovat o jiné místo a v případě úspěšného jednání by tak obchodní centrum stálo v samotném středu Karoliny. Duda se domnívá, že tak bude narušena celá koncepce projektu. "Investora nezajímá veřejné očekávání, ale vlastní zisk. Každý architekt, který se na tu lokalitu podívá, ví, že je to barbarství," míní Duda.
Zastupitelstvo města by měla na svém středečním zasedání jednat o záměru změnit územní plán. V něm se totiž objevil zakreslený park místo multifunkční plochy, a to právě v místě, kde má zájem stavět společnost ECE. Po změně územního plánu hodlá město vyhlásit investorskou soutěž.
"Chceme z územního plánu vypárat limity, které byly přesně nastaveny pouze na polské řešení. Ten, kdo by chtěl ale realizovat původní polský návrh vzešlý ze soutěže, tomu nic nebude bránit," uvedl hlavní architekt města Ostravy Jaroslav Sedlecký. Dodal, že na druhou stranu ale změna územního plánu umožňuje, aby se developer či investor choval na území i jiným způsobem.
Tato skutečnost se však příliš nelíbí regionálním zástupcům České komory architektů. Požadují, aby město doložilo, na jakém odborném základě chce případné změny podnikat. Podle architektů je totiž málo obvyklé, aby se v tak krátkém čase od vypracování vítězného návrhu z mezinárodní studie opět změnila plánovaná podoba území Karoliny.

Ostrava chce kvůli investorům změnit územní plán v Karolině


OSTRAVA - Město Ostrava chce změnit územní plán v oblasti bývalé koksovny Karolina v centru města. Úředníci totiž v minulosti chybně do územního plánu zakreslili místo multifunkční plochy park, který by tak mohl omezovat případné plány investorů. O záměru změnit územní plán dnes rozhodli ostravští zastupitelé.
Chybně zakreslený park se objevil například na území, o které projevila zájem německá společnost ECE, která by ráda v Karolině vybudovala nákupní centrum. "Záměr změny územního plánu znamená v podstatě odstranění limitů pro území," řekl ČTK primátor Ostravy Aleš Zedník. Dodal, že po změně územního plánu nebude například přesně vymezeno, kde musí být park, a kde naopak budova.
Podle Zedníka bude ještě nějakou dobu trvat, než bude moci být samotný plán změněn. "Změna územního plánu se dvakrát projednává s veřejností. Při nekonfliktním průběhu může být celý proces zakončen v květnu nebo červnu příštího roku, při konfliktním průběhu se může protáhnout až na rok," podotkl Zedník. Město zvažuje, že na území vyhlásí investorskou soutěž, zastupitelé by o ní měli jednat na svém říjnovém zasedání.
Postup města kritizují především polští architekti, kteří před několika lety vyhráli mezinárodní soutěž na budoucí podobu Karoliny a uspěli v konkurenci dalších 90 uchazečů. Viní město z toho, že se řídí jen zájmy investorů.
Martina Kubíčková
0 komentářů
přidat komentář