Znojemskému fotbalovému stadionu hrozí uzavření

Zdroj
Zdeněk Meitner
Vložil
ČTK
20.01.2015 20:35
Znojmo

Znojmo - Znojemskému fotbalovému stadionu hrozí uzavření. Tvrdí to podnikatel Jaroslav Bubla, jehož firma Prostavby v roce 2013 rekonstruovala hrací plochu a položila vyhřívaný trávník za 17 milionů korun. Bubla ČTK řekl, že zatím nedostal ani korunu, proto se chce obrátit na soud, aby hřiště druholigového klubu zavřel pomocí předběžného opatření.
    Bubla viní z toho, že zatím nedostal peníze, starostu Vlastimila Gabrhela (ČSSD). A to i přesto, že žadatelem o dotaci bylo občanské sdružení 1. SC Znojmo mládež a zastupitelé schválili pouze desetiprocentní spolufinancování z městského rozpočtu. Tuto částku město zatím neuvolnilo, protože většinu peněz ještě nezaplatilo ministerstvo školství.
    "Občanské sdružení ale bylo pouze nástroj pro získání dotace. Starosta měl stavbu buď zastavit, když věděl, že na ni nejsou peníze, nebo se má nyní jako vlastník stadionu postavit k problému čelem a zaplatit to. Přitom dal pokyn k zahájení stavby s tím, že financování je zajištěné," řekl Bubla. I proto zvažuje, že na starostu podá trestní oznámení.
    Podle mluvčí města Zuzany Pastrňákové všechny strany stále jednají, aby ministerstvo dotaci proplatilo. Klub se k hrozbě uzavření hřiště nechtěl vyjádřit, podle marketingového manažera Michala Běláka jde o příliš čerstvou informaci.
    Kvůli tomu, aby Znojmo mohlo spolufinancovat i další tři etapy rekonstrukce, koupilo v roce 2013 pozemky pod stadionem za pět milionů korun. Samo však žádalo pouze o dotaci na rekonstrukci tribun. O peníze na trávník, umělé osvětlení a kotelnu žádalo občanské sdružení.
    Rekonstrukci znojemského stadionu, která se rozjela kvůli požadavkům fotbalové asociace po postupu fotbalistů do první ligy, provázely od počátku v roce 2013 problémy. Dlouho se nedařilo vyjednat dotaci ze státního rozpočtu, která pokrývá většinu nákladů. To se povedlo až loni v létě a díky tomu město opravilo tribunu a zázemí za 47 milionů. Stále však chybí kotelna a umělé osvětlení za 30 milionů.
    "Hotovo není a víc se k tomu nyní nechceme vyjadřovat," řekl Bělák a odkázal na občanské sdružení. Právě to bylo žadatelem o dotaci, protože klub jako akciová společnost o ni žádat nemohl.
    Fotbalisté Znojma aktuálně hrají druhou ligu, do které loni sestoupili. Téměř všechny domácí zápasy v první lize odehráli v Brně, jen k poslednímu nastoupili kvůli termínové kolizi v Jihlavě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články