Videomappingovou show v Plzni zajistí 11 obřích projektorů

Vložil
ČTK
13.01.2015 21:25
Plzeň

Plzeň - Jedenáct velkých projektorů bude v sobotu v Plzni promítat na katedrálu a přilehlé domy na náměstí Republiky. Největší videomappingová show v ČR, jenž pokryje plochu 5000 m², je součástí slavnostního zahájení projektu Plzně jako Evropského hlavního města kultury pro rok 2015 (EHMK). Zkoušky zařízení, jež byly dnes večer, naznačují, že tisícům lidí se v sobotu před očima promítne vše, nač mohou být Plzeňané hrdí, zjistila ČTK.
    "Pro nás je to dosud největší a nejzajímavější výzva. Není to totiž tak, jako obvykle, že jde jen o ukázku efektů, ale jsme tentokrát menší kolečko v ohromném stroji, jenž pod Petrem Formanem (umělecký šéf projektu EHMK) funguje," uvedl Jan Hrdlička, ředitel společnosti 3dsense, která světelné představení připravuje.
    Na videomappingu dělá už řadu měsíců osm lidí, první testy se konaly na přelomu listopadu a prosince 2013. "Tehdy jsme přinesli velký těžký projektor na náměstí a chodili po něm a s Petrem Formanem zkoušeli svítit na různá místa, vynesli jsme ho i nahoru do věže, abychom si vyzkoušeli posvítit shora na střechy," uvedl Hrdlička.
    Projektorů na náměstí bude nakonec 11, šest jich má promítat na fasády domů, po jednom nasvítí obří plátna po stranách a tři katedrálu. Podle Petra Formana se k vytvoření projekce použil i archivní materiál, z deseti hodin záznamů lidé uvidí několik minut. "Chceme co nejrychlejší formou představit lidem historii, udělat to tak, aby to stále bylo překvapující," řekl Forman. Kromě klíčovým momentů historie Plzně si lidé připomenou i její významné velikány jako například Ladislava Sutnara, Jiřího Trnku nebo Františka Křižíka.
    Videomappingová show bude 17. ledna součástí slavnostního zahájení, doprovod obrazu zajistí orchestr, který představí novou skladbu dirigenta a skladatele Marko Ivanoviče. Součástí asi 45 minut dlouhého představení bude také vystoupení více než 150 umělců, přechod švýcarského provazochodce Davida Dimitriho na laně nad hlavami tisíců lidí i rozeznění nových zvonů katedrály sv. Bartoloměje. Zahájení začne v 17:30.
0 komentářů
přidat komentář