Praha na Rohanském ostrově vybuduje poldr za 100 milionů

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
13.01.2015 21:15
Praha

Praha - Praha chce na Rohanském ostrově vytvořit protipovodňový poldr za 100 milionů korun. Zelené plochy určené k rozlití rozvodněné Vltavy budou zabírat plochu od nynějšího valu po břeh Vltavy. Vyplývá to z magistrátního materiálu, který má ČTK k dispozici. V budoucnu by zde měly být zelené plochy a dětský park. V těsné blízkosti chce developerská skupina Sekyra Group vybudovat novou městskou čtvrť.
    Z podkladů pro jednání rady vyplývá, že zakázku na revitalizaci břehu Rohanského ostrova a zvýšení průtoku Vltavy dostalo sdružení firem Unistav a Prominecon. Opatření mají před povodněmi ochránit zejména Karlín a oblast kolem Palmovky. Vznikne park se stromy, pěšinami a vodní plochou. Součástí zakázky není vybudování komunikací, dětského hřiště, lávek a mol. Na tyto práce Praha vypíše jinou soutěž.
    Karlín a Libeň byly při ničivých povodních v srpnu roku 2002 nejpostiženějšími oblastmi v Praze. Před třicetiletou vodou je nyní chrání protipovodňový val, který protíná Rohanský ostrov. Pozemky na Rohanském ostrově z většiny vlastní Praha. Podle letité smlouvy má na část z nich předkupní právo firma Sekyra Group. Developer chce za protipovodňovým valem vybudovat domy, obchody, kanceláře, nábřeží a park. Náklady odhaduje na 12 až 15 miliard korun. Projekt je ve fázi územního řízení.
0 komentářů
přidat komentář