K přednášce Vesny Jovanović a Martino Tattary

Zdroj
o.s. Kruh
Vložil
Tisková zpráva
07.01.2015 21:20
Občanské sdružení Kruh v prosinci završilo celoroční cyklus Švýcarsko-české inspirace pro veřejnost, představující to nejlepší z prestižní švýcarské vysoké školy, fakulty architektury na ETH Curych. Českému publiku se během celého roku představovali architekti, inženýři a teoretici z curyšské ETH, tomu švýcarskému naopak ti čeští. Projekt bude pokračovat i na jaře roku 2015 a to dvěma workshopy s českými studenty vedenými švýcarskými odborníky na aktuální témata Prahy a cestou do Švýcarska, určenou studentům architektury, pedagogům, ale i novinářům z ČR.

První prosincový čtvrtek proběhla poslední přednáška na téma město a krajina v pražském kině Světozor. Jako první mluvčí se představila architektka a urbanistka Vesna Jovanović, působící ve Studio Basel, basilejské pobočce ETH. Promluvila především o mezinárodních projektech, kterými se zabývá v rámci školy, a to především o pracné rekultivaci těžbou drancované krajiny v mnoha regionech Jižní Ameriky.

Jako druhý se mikrofonu chopil architekt působící v Bruselu Martino Tattara. Ten blíže představil činnost Studia Basel. Připomněl manifest Achtung: Die Schweiz, který vydali v roce 1955 Max Frisch, Lucius Burckhardt a Markus Kutter. V něm varovali před nekontrolovaným vznikem tzv. sídelních kaší, nevzhledné zástavbě předměstí. Martino Tattara se snažil poukázat na fakt, že i dnes, po téměř šedesáti letech, je tento problém stále aktuální a ukázal jakým směrem je možné nahlížet krajinu.

Účast na přednášce: cca 300 (180 studentů, 70 účastníků z  veřejnosti, 50 odborníků - architekti, zástupci IPR, atd.)

V pátek, 5. prosince, se pak v sídle České komory architektů uskutečnilo setkání pracovní skupiny na téma Město a krajina, vize a plány s pozvanými hosty a českými odborníky. Kromě obou švýcarských hostů se jí zúčastnili také zástupci tuzemské architektonické, urbanistické a politické scény: architekta Pavla Melková (Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy), kritik architektury Adam Gebrian, nově zvolený starosta Jan Čižinský, Vít Masare a Filip Landa. Vesna Jovanovič představila další projekty, na nichž pracuje (například zbudování nové dvacet kilometrů dlouhé tramvajové linky v Casablance) a diskutovalo se o možnosti řešení urbanistických celků v Praze. Diskutující také navštívili výstavu Praha: plánování a rozvoj metropole ve 21. století, která je k vidění v Sále architektů v prostorách Staroměstské radnice.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články