Cyklověž za skoro 10 milionů na pražských Hájích stát nebude

Vložil
ČTK
10.12.2014 20:25
Praha

Praha - Nové vedení Prahy 11 zrušilo plánovanou výstavbu parkoviště pro bicykly. Věž na Hájích měla radnici vyjít na zhruba 9,5 milionu korun. "V rozpočtu na to nejsou peníze a ta stavba je zcela zbytečná," řekl v rozhovoru s ČTK nový starosta Jiří Štyler (Hnutí pro Prahu 11). Stavbu schválilo bývalé vedení radnice se starostou Daliborem Mlejnským (Jižní Město-náš domov).
    Věž, která by sloužila pro úschovu kol, měla stát u stanice metra C Háje. O její stavbě rozhodli bývalí radní krátce před říjnovými volbami. Podle starosty Štylera se ale nikdo nezabýval tím, zda je po této automatické úschovně poptávka. "Marně jsem hledal ty stovky zoufalých cyklistů, kteří si nemají na Hájích kam dát své kolo," řekl Štyler s tím, že v Hradci Králové, kde taková věž stojí, má smysl. "Na Jižním Městě nikoliv. Nevšiml jsem si, že bychom tu měli u stanic uvázány desítky kol. Ve stojanu na Hájích jsou dvě," dodal.
    Nové vedení radnice se již proto dohodlo s dodavatelskou firmou Tosto, že ke kontraktu nedojde. Podle starosty lze tendr podle zákona zrušit ve chvíli, kdy například není rozpočtově kryta. "Vysvětlil jsem zástupcům dodavatele, že na ni nemáme peníze, ani nevznikla kvůli poptávce lidí. Firma to chápe a prý ji chce budovat jen v místech, kde to má smysl a je o ni zájem," řekl Štyler.
    Kromě cyklověže radnice zrušila vypsané výběrové řízení na péči o zeleň za 200 milionů korun. Důvodem byla řada námitek ze strany uchazečů na diskriminační podmínky tendru. "Týkalo se to třeba přemrštěných požadavků na techniku či reference," vysvětlil Štyler. Praha 11 proto vypíše nový tendr, nyní jej nechává vypracovat.
0 komentářů
přidat komentář

Související články