V centru Liberce vznikla unikátní stavba od Bořka Šípka

Vložil
Tisková zpráva
05.12.2014 14:30
Liberec

Bořek Šípek

Od prosince se Liberec může pyšnit novým architektonickým skvostem. V lukrativní lokalitě Hrazené ulice vznikla moderní stavba od architekta a designéra Bořka Šípka, speciálně navržená jako sídlo známého internetového portálu. Čtyřpodlažní variabilní budova nabídne prostor pro kanceláře a obchody, přilehlá platanová alej místo pro odpočinek a relax.

Nejnovější architektonický projekt Bořka Šípka v České republice, na jehož návrhu spolupracovali také významní architekti Ondřej Kukral a Pavel Rek, představuje multifunkční budova, která nabízí prvotřídní obchodní a kancelářské prostory s možností přestavby na byty. Stavba ve své finální podobě poskytuje velkorysých 1800 m² využitelné plochy, z toho 1500 m² určených pro kancelářské nebo bytové prostory a 300 m² prvotřídních maloobchodních prostor. K budově náleží téměř 30 nových parkovacích míst umístěných ve vnitrobloku. Budova je vybavena dvěma osobními výtahy, které zabezpečují bezbariérový přístup do všech prostorů, bezpečnostním protipožárním systémem a nonstop ostrahou.

"Firmy si obvykle nechávají postavit pravoúhlé administrativní budovy nebo kolosální byznys centra, my jsme však navrhli v podstatě celou ulici," říká s úsměvem architekt Bořek Šípek a pokračuje: "Od začátku mě fascinovala možnost přinést něco nového do této historické části města. Zástavba, která zde před tím byla, se totiž už dlouhou dobu nacházela v kritickém stavu a my jsme odrazu měli možnost to změnit. Jsem opravdu moc rád, že jsme na tuto změnu měli s investorem stejný pohled a i když jsme se vydali cestou invence a kreativity, bylo to s ohledem na původní ráz okolí. Dá se říct, že jsme této lokalitě vdechli nový život."

Unikátní fasáda budovy vytváří iluzi pěti navzájem nezávislých bytových domů, jednotlivé patra interiéru jsou však vzájemně zcela provázaná a tvoří otevřenou variabilní plochu. Dílčí části domu se navzájem odlišují barevným provedením v teplých tónech, které lokalitu celkově rozzářily. Zároveň vynikají různými dekorativními prvky a jsou vybavené balkóny, lodžiemi a terasami. Balkóny jsou doplněné o skleněné elementy z dílny Bořka Šípka speciálně navržené pro tuto stavbu. Terasy ozvláštňují fasádní průhledy vytvořené z pohledového betonu. Spodní část fasády je tvořena obkladem z řeckého travertinu.

Netradičně řešené interiéry s dvojitou podlahou, umožňují velkou variabilitu proměny dispozice a snadnou přestavbu otevřených prostorů na menší kanceláře či bytové jednotky různých dispozic od 1+kk až po 4+kk. V současnosti se na třech podlažích budovy nachází kancelářské prostory splňující nejvyšší mezinárodní standardy. Nejvyšší čtvrté patro je vybavené zasedací místností, relax zónou pro zaměstnance a terasou s jedinečným výhledem na lokalitu Starého města.

Jsem autorem celého zastavovacího plánu. Pan Bořek Šípek navrhoval pouze jeden dům. Další dva domy navrhoval Ing. arch. Ondřej Kukrál (ten lososový) a Ing. arch. Filip Horatschke (ten rohový tmavý).
Návrh prostranství před souborem objektu včetně náměstí s platany je mým autorským dílem.
Návrh dvora je autorským dílem opět pana Kukrála a mojí osoby.
Ing. arch. Filip Horatschke
19 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Dotaz
michal kuzemenský
06.12.14 02:48
a ticho po pěšině.....
Josef Smutny
07.12.14 06:47
...jo Liberec...
Tomáš Vích
07.12.14 12:45
lbc
luda
07.12.14 08:10
...v Liberci...
Zdeněk Skála
08.12.14 10:02
zobrazit všechny komentáře

Související články