Poctu komory architektů dostali Švácha a Kopecký in memoriam

Vložil
ČTK
03.12.2014 20:45
Praha

Praha - Poctu České komory architektů (ČKA) za rok 2013 dnes dostal významný český teoretik architektury Rostislav Švácha. Během ceremoniálu byla udělena také Pocta za rok 2012, jíž byl oceněn architekt David Kopecký in memoriam. Cenu převzala jeho manželka, režisérka a dramaturgyně Bára Kopecká, autorka dokumentu, který odvážného architekta zesnulého ve věku 46 let také připomíná.
    Ocenit Kopeckého se rozhodla porota motivována zejména snahou upozornit na jeho vynikající dílo a neobyčejný odkaz, který zde po své předčasné smrti v roce 2009 zanechal, uvádí k výběru laureáta ČKA. "Jeho názory, dílo, osobní život, jeho projev - to vše vykazovalo neuvěřitelnou soudržnost a jednotu. On sám byl gesamtkunstwerkem. Precizoval každý moment, každé slovo, každý postoj dováděl do dokonalosti. Jeho nesentimentální zbavovaní se nepodstatného, odstrojování na dřeň se stalo legendárním," říká porota. Podle mluvčí ČKA Zuzany Hoškové předloňskou cenu komora loni neudělila z organizačních důvodů.
    Dokument o architektovi, který patřil k radikálně experimentujícím tvůrcům, se jmenuje DK a je intimní výpovědí o silných vizích, posedlostí prací často odsouvající běžné životní problémy, touze objevovat nové a nově vidět. Den po udělení Pocty ČKA, tedy 4. prosince, ho uvede ČT art.
    Rostislav Švácha je respektovaným českým historikem moderní architektury a publicistou, který podle poroty významně přispívá k šíření dobrého jména české architektury ve světě. "Platí to jak pro jeho výklad meziválečné architektury, tak pro reflexi tvorby současné. V jeho analýzách architektury se vždy výrazně uplatňuje pronikavá interpretace díla v širších kulturně-sociálních souvislostech i jeho jasný názor na poslání architektury,“ uvádí ve zdůvodnění volby odborná porota.
    Švácha je také učitelem, vychoval celou generaci historiků umění se zájmem o moderní architekturu, svými inspirativními podněty ovlivnil i tvůrčí architekty. Porota ocenila rovněž aktivity Rostislava Šváchy ve vztahu k současné zástavbě a urbanismu. Jedna z posledních kauz, ke které se opakovaně vyjádřil, je například sledovaný osud nádraží v Havířově.
    Součástí udělení Pocty ČKA je odměna 50.000 korun na vydání knihy či studijní pobyt, který podpoří vědeckou činnost oceněného.
0 komentářů
přidat komentář

Související články