Piaristický kostel v Litomyšli ozvláštnil moderní skleněný sloup

Vložil
ČTK
01.12.2014 18:20
Litomyšl (Svitavsko) - Barokní piaristický kostel v Litomyšli na Svitavsku ozvláštnil Sloup s odraznou plochou. Lidé dnes měli poprvé možnost si moderní dílo instalované prohlédnout. Skleněná plastika odkazuje na knihu Genesis, řekl dnes ČTK jeden z autorů, výtvarník Václav Cígler.

    Dílo instalované v nově opraveném kostele tvoří zhruba sedmimetrový sloup, který se vznáší nad podlahou v křížení chrámových lodí. Pod ním je skleněná plocha o průměru asi pět metrů, která má evokovat vodu.
    "V knize se říká, duch Hospodinův se vznášel na vodami. Pojem Boha si spojujeme s duhou, je to pojítko mezi nebem a lidmi ve smyslu vzájemné smlouvy," řekl ČTK Cígler, který na díle spolupracoval s Michalem Motyčkou.
    O instalaci moderní plastiky se začalo hovořit před čtyřmi lety, kdy město zahájilo přípravy oprav zámeckého návrší včetně piaristického kostela. Na skleněné dílo však nemělo peníze. Později se našel mecenáš, který Sloup s odraznou plochou zaplatil. Město má plastiku zapůjčenou na pět let.
    "Sloup bude možné vytáhnout z důvodu možných akcí. Odrazná plocha měla být původně větší, ale s ohledem na prostor to nebylo možné. Instalace celého díla byla velmi náročná. Vodní plocha se dělala na několikrát, nedostali jsme v první fázi ze sklárny správné odstíny skla," řekl Cígler.
    O Velikonocích má ještě Sloup s odraznou plochou doplnit menza a laserový kříž. Obětní stůl bude opět ze skla a uvnitř bude pulsující světlo. Kříž se bude vznášet na hlavami návštěvníků. Čidla se instalují nad varhanami a nad oltářním obrazem.
    Instalování moderní plastiky v barokním interiéru podpořili památkáři, přední představitelé církve, například Dominik Duka či Tomáš Halík, definitivní souhlas dali také městští radní, uvedla mluvčí města Michaela Severová.
0 komentářů
přidat komentář

Související články