V pražské zoo se začne stavět nový pavilon exotických ptáků

Vložil
ČTK
01.12.2014 17:55
Praha


Praha - V pražské zoologické zahradě v nejbližších dnech začnou sanací svahu práce na novém pavilonu exotických ptáků. Stavba ponese jméno po mecenáši a významném chovateli ptactva Stanislavu Rákosovi, jehož dar umožnil její vybudování. Rákosův pavilon by měl být otevřen v roce 2016 a náklady včetně interiéru a zabezpečení svahu jsou odhadovány na 34,5 milionu korun včetně DPH. Sedm milionů přitom bude zaplaceno z evropských dotací.
Kakadu palmový
    Mecenáš Rákos v roce 2012 daroval pražské zoo deset milionů korun právě za účelem vybudování expozice pro velké papoušky. Po jeho smrti na podzim téhož roku pak zoo z dědictví získala podíly na jeho nemovitostech. "Shodou okolností v době, kdy jsme projekt nového pavilonu exotického ptactva začali připravovat, jsem se setkal s panem Rákosem, který se rozhodl jeho stavbu velkoryse podpořit. Jsme mu nesmírně zavázáni," komentoval mecenášův přínos ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.
    Rákosův pavilon se bude skládat ze dvou venkovních voliér a řady vnitřních expozic. "K vidění zde bude přibližně 30 druhů exotických ptáků od kakadu palmových, jedněch z největších papoušků světa, přes amazoňany šedohlavé a jamajské až po naše vůbec nejvzácnější chovance - ary kobaltové. Ty chováme jako jediná zoo v kontinentální Evropě," uvedl zoologický náměstek Jaroslav Šimek. Pavilon bude částečně zapuštěn do svahu, na němž posléze vznikne vinice.
    V roce 2016 by vedle tohoto pavilonu měl být otevřen také nový pavilon goril za 121 milionů korun. Vyroste v horní části zahrady, takže ho na rozdíl od toho současného neohrozí případné povodně.
0 komentářů
přidat komentář

Související články