Národní knihovnu chce stavět přes 300 architektů

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
30.06.2006 08:50
Praha

Praha - Do soutěže na stavbu nové budovy Národní knihovny se k dnešnímu dopoledni přihlásilo přes 300 architektů. Registrace zájemců, kteří chtějí svůj projekt na stavbu předložit, končí v pátek večer. První kolo vyhodnotí porota letos v říjnu, do druhého kola má postoupit osm nejlepších návrhů. Výsledky soutěže chce NK vyhlásit na jaře, začít stavět v roce 2008 a do roku 2010 by chtěla mít budovu na západním okraji Letenské pláně funkční.

    Zatím tedy není zřejmé, kteří autoři se přihlásili. Počet přihlášek ale zatím odpovídá předpokladům ředitele NK i ředitele komise pro mezinárodní soutěže při Mezinárodní unii architektů (UIA) Wolfganga Tochtermanna, jenž si byl v Praze v dubnu prohlédnout pozemek pro novou budovu.
    Jakou stavbu Praha v podobě nové budovy knihovny dostane, bude posuzovat mezinárodní porota v čele se britskou architektkou iráckého původu Zahou Hadid. Je významnou osobností současné architektury a nositelkou Pritzkerovy ceny, která se v oblasti architektury považuje za obdobu Nobelovy ceny.
    Členy poroty jsou francouzský architekt Dominik Perrault, autor nové francouzské národní knihovny, a britská architektka českého původu Eva Jiřičná. Protože se bude stavět na hranici památkového území, bude v porotě zástupce UNESCO, primátor Pavel Bém, ředitel NK a český architekt Petr Bílek.
    Soutěž je otevřená, vyhlašovatel tedy nikoho neosloví, ale několika slavným architektům dala NK dopisem vědět, že se soutěž koná. Mezi nimi je podle dřívějších vyjádření ředitele NK i světově proslulý autor českého původu Jan Kaplický. Ač je nyní Kaplický spolu s Jiřičnou v zahraničí nejznámějším českým architektem, v Česku zatím nic nepostavil. Hadidová se netají tím, že patří k jeho velkým obdivovatelům.
    Stavba nové budovy bude řešit prostorové problémy, které má Národní knihovna již od konce 19. století. Náklady se odhadují přibližně na dvě miliardy korun.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Budget
Jan Kratochvíl
30.06.06 05:45
zobrazit všechny komentáře